Ilse en Wim beginnen een nieuw avontuur in hartje Mechelen: Bâton.
Een restaurant volgens beproefd concept: verrassende gerechten en lekkere wijnen, naar goesting en keuze. De warme, vriendelijke gezelligheid uit de wijnbar in Leest nemen we gewoon mee. Vanaf begin mei verwelkomen wij jullie dus heel graag in Bâton: Nauwstraat 10, 2800 Mechelen
Zowel wijnwinkel als wijnbar in Leest sluiten dus de deuren. Wim gaat zich samen met Ilse helemaal toeleggen op Bâton, hun nieuwe restaurant in Mechelen.
De wijnwinkel en wijnbar openen een laatste keer op zaterdag 13 april 2024.
Als afsluiter organiseren we zondag 14 april een paella- en muziekdag. We voorzien twee shiften:
Reserveer alvast hier je plek.
*Over de toekomst van Xpertvinum als invoerder en verdeler van Spaanse wijnen en ook de winkel in Rijmenam volgen binnenkort meer details.
We begrijpen dat dit heel wat vragen met zich meebrengt. Bekijk dus zeker de 'Veelgestelde Vragen' op onze website. Toch nog bijkomende vragen? Contacteer ons dan zeker telefonisch of via mail.
]]>December!
Tijd voor cadeautjes, gezellige avonden en klinken op 2024! We gieten de aangepaste openingsuren voor de komende weken voor jou in een handig overzicht.
Winkel Leest:
Ma 18/12: gesloten Di 19/12: 12u - 18u Wo 20/12: gesloten Do 21/12: 12u - 18u Vrij 22/12: 12u - 18u Zat 23/12: 11u - 18u Zo 24/12: gesloten |
Ma 25/12: gesloten Di 26/12: 12u - 18u Wo 27/12: gesloten Do 28/12: 12u - 18u Vrij 29/12: 12u - 18u Zat 30/12: 11u - 18u Zo 31/12: gesloten |
De winkel is de eerste week van januari gesloten. Vanaf 11 januari zijn we terug open volgens de standaard openingsuren.
Wijnbar Leest:
Ma 18/12: gesloten Di 19/12: gesloten Wo 20/12: Spaghetti-avond VOLZET
|
Do 21/12: 18u30 - 00u00 Vrij 22/12: 18u30- 00u00 Zat 23/12: gesloten Zo 24/12: gesloten |
De wijnbar is de laatste week van december en de eerste week van januari gesloten. Warm weer welgekomen in onze wijnbar vanaf donderdag 11 januari!
Winkel Rijmenam:
De winkel in Rijmenam is gesloten van 25 december tot 2 januari.
]]>We organiseren twee spaghettiavonden, één avond bij LIEF in Mechelen en één avond bij Xpertvinum in Leest. Daarnaast kan je ook kiezen om spaghetti af te halen.
SPAGHETTI AVOND LIEF - Volzet
AFHALEN LIEF - bestellen afgesloten
SPAGHETTI AVOND XPERTVINUM - Volzet
AFHALEN XPERTVINUM - Bestellen afgesloten
PINYERES BLANC 2020 - CELLER MASROIG - DOP MONTSANT
100% garnacha blanca. Traditionele vinificatie op inoxen cuves. 6 maanden 'sur lies'. Aroma's van rijp wit fruit en steenvruchten. Verrassende hints van brooddeeg tegen een toasty achtergrond. Frisse aanzet, romig en vol met mooie zuren en dito afdronk.
PINYERES NEGRE 2020 - CELLER MASROIG - DOP MONTSANT
80% garnacha, 20% cariñena (lokale benaming: samsò). 12 maanden lagering op oude Franse eiken vaten. Kruidig en mineraal, met aroma's van rijp, rood fruit en cacao, met een subtiele ondersteuning door het hout. Zacht in de mond, met mooi verweven tannines. Evenwichtig, met een fluwelen afdronk.
]]>Nieuwe "Music meets Wijnbar" edities op woensdag 29 november, 31 januari en zaterdag 24 februari!
Woensdag 31 januari 2024 - Aunt Polly - VOLZET
Folk, rock & pop covers met een eigenzinnige hoek af en een eigenzinnige bezetting: 3 stemmen, bas, contrabas, viool en gitaar.
De avond start weer om 19u met een lekker gerecht uit Ilse’s keuken. Deze keer staat een rijkelijke lasagna op het menu. Als je graag een veggie versie wil, vermeld dit dan zeker bij je reservatie. Het optreden start om 20u30.
Zaterdag 24 februari - Lon Eldridge & Steven Troch - VOLZET
Traditionele, vooroorlogse blues gemengd met opzwepende ragtime en meeslepende swing. Lon Eldridge is een meermaals bekroond rootsmuzikant uit Chattanooga, Tennessee (USA). Steven Troch, soulvol mondharmonicaspeler, top in het Belgische blueslandschap.
Prijs voor een avond "Music meets wijnbar" is €40 per persoon, eten en muziek inbegrepen. Wijn en andere dranken zijn apart af te rekenen.
Je plek reserveren voor één of meerdere van deze avonden kan meteen via de website van de wijnbar.
29 november 2023: Jan Cannaerts & Steven Troch
Er ligt maar liefst 25 jaar tussen de eerste ontmoeting en het eerste optreden van Jan Cannaerts en Steven Troch. In die tussentijd hebben ze danig rondgezworven in muziekland, talloze 'muziekskes' gehoord en even talloze 'muziekskes' gespeeld. Jan schrijft liedjes met een ziel, Steven speelt mondharmonica alsof hij ermee geboren is: zijn eigen stem. Samen brengen ze hun publiek in vrolijke ontroering. Sfeer met hele bakken verzekerd.
Samen met dit muzikale duo serveren we vanaf 19u een heerlijk Marrokaans stoofpotje met kip. Als je graag een veggie versie wil, laat het ons zeker weten. Jan Cannaerts & Steven Troch treden op om 20.30u.
]]>Op woensdag 4 oktober wordt onze wijnbar omgebouwd en zorgen we weer voor een gezellige en muzikale avond.
Sjarel Van den Bergh, Frans Ieven en Hans Habils kwamen samen op een blauwe maandag en zo ontstond Vrijdag: 3 vrienden met heel veel gemeenschappelijke roots.
Vrijdag staat voor muziek recht uit het Hart. Eigen nummers van Hans en Sjarel, naast covers van James Taylor, Ry Cooder, Joni Mitchel, The Beatles, John Hiatt, Jim Reeves en tal van anderen. Een avond vol sfeer, liefde voor muziek en speelgenot!
Hans is een begenadigde singer-songwriter en gitarist par excéllence.
Frans Ieven is een levende legende in Vlaanderen als producer (radio, studio) en muzikant. Hij stond mee aan de wieg van o.a. Rum, Jan De Wilde, Zjef Van Uytsel, Kris De Bruyne en vele anderen in de Vlaamse muziekwereld. Verder is hij begenadigd bassist en arrangeur.
Sjarel begon zijn publieke leven bij De Kadullen. Daarna was er “Bizjoe”, samen met Jean Rousseau: Nederlandstalige rock-pop-chanson.
De avond zelf: vanaf 19u serveren we een pasta met bacon en een heerlijk sausje met champignons, parmezaan en rucola. Vrijdag treedt aan om 20.30u.
Prijs voor de avond: €40 pp., muziek en pasta inbegrepen. Wijn en andere dranken zijn apart af te rekenen.
Je plek reserveren kan meteen door een mail te sturen naar reservaties@wijnbarleest.be
]]>Onze herfstproeverij vindt dit jaar plaats op zondag 22 oktober. In onze winkel in Leest zetten we voor jullie deuren en flessen open van 12u tot 20u.
Tijdens deze degustatie kan je een uitgelezen selectie van onze wijnen, schuimwijnen, sherry's en een ijscider proeven.
De proeverij is gratis en reserveren is niet nodig. Nagenieten kan in de tuin, waar je een extra glas of fles kan bestellen, samen met heerlijke bits & bites. Tot dan!
De korting geldt van 22/10 tot 5/11 en wordt automatisch berekend bij het afrekenen. Leveringen zijn zoals altijd gratis in België vanaf een aankoop van €150,00.
*De kortingen gelden niet op de kelderresten en de proefboxen.
]]>Wat wijnmaker José Maria Vincente doet met de monastrelldruif in het harde, compromisloze klimaat van Jumilla, mag gerust een kunstwerk genoemd worden. Waar Mediterrane wijnen bekend staan om hun densiteit en concentratie, streeft José Maria naar finesse, elegantie, precisie. Robert Parker beloonde Casa Castillo Pie Franco 2020 als eerste Mediterrane wijn met 100 punten.
Helaas is de Pie Franco 2020 wereldwijd uitverkocht. Maar wij hebben onze handen kunnen leggen op een lot van zijn Las Gravas van datzelfde gezegende jaar 2020. Luis Gutiérrez van Parker schreef er het volgende over en gaf 'm gelijk 98 punten:
‘There is precision, cleanliness, definition and elegance like I hadn't seen before and refined tannins with a pungent mineral sensation in the textured finish. This is an incredible wine for the price asked.’
Wij bieden u deze geweldige wijn aan voor zolang de voorraad strekt. Voor bestellingen vanaf 12 flessen voorzien wij een extra korting van 12%.
]]>Wat is sulfiet?
An sich zijn sulfieten de zouten en esters van zwavelig zuur. Doorgaans wordt de term sulfiet echter gebruikt als verzamelnaam voor bepaalde chemische verbindingen (die allemaal zwavel bevatten).
Waarom wordt sulfiet gebruikt in de wijnwereld?
Sulfiet speelt een belangrijke rol in de strijd van de wijnbouwer tegen oxidatie, althans: de vrije sulfieten doen dat (ter info: het deel sulfiet dat zich bindt met wijncomponenten als suiker, noemt men gebonden sulfiet). Sulfiet gaat ook hergisting en infecties tegen en zorgt dus voor smaakstabiliteit en bewaarcapaciteit. In die zin wordt er trouwens ook sulfiet gebruikt in voedingsindustrie, denk aan de E-nummers 220 tot 228 bij chips, gedroogd fruit, pizza’s, vleeswaren,...
Sulfiet kan ook gebruikt worden als ontsmettingsmiddel en de wijnmaker kan bovendien kiezen om de malolactische gisting (van appelzuren naar melkzuren) te blokkeren met sulfiet. Al bestaan daar ook andere manieren voor. Belangrijk om weten is dat sulfiet sowieso een bijproduct is van de vergisting van druivensap. Wijn zonder sulfiet bestaat dus niet. Er bestaat wel wijn zonder toegevoegd sulfiet, daar gaan we dadelijk wat dieper op in.
Wat is het probleem?
Er duiken verschillende problemen op rond sulfiet. Sommige mensen zijn simpelweg allergisch aan sulfiet. Dat is één van de redenen waarom Europa verplicht om sulfiet te vermelden op een wijnetiket als de wijn meer dan 10 milligram per liter bevat. Als je weet dat een natuurlijke gisting kan zorgen voor 30 milligram per liter dan begrijp je dat zowat op alle Europese flessen de vermelding ‘contient des sulfites’ staat.
Gezien de eerder opgesomde voordelen en eigenschappen, lijkt het ook verleidelijk voor de wijnmaker om zeker voldoende sulfiet te gebruiken. Enkele decennia geleden zal dat eerder regel dan uitzondering geweest zijn, maar de tijden zijn wel degelijk veranderd. Teveel sulfiet is trouwens ook niet goed voor de wijn: die gaat naar solfer ruiken, krijgt een eigenaardig prikkelende smaak en smaakt en ruikt sowieso artificieel.
Is sulfiet an sich ongezond voor de mens?
Verschillende onderzoeken van oa. de WHO stellen dat sulfiet niet schadelijk is voor de meeste mensen (met uitzondering van zij die er allergisch aan zijn vanzelfsprekend, ongeveer 5% van de bevolking -wat natuurlijk niet weinig is). Alleen bij langdurige en dagelijkse innames van zeer grote dosissen kan sulfiet schadelijk zijn. Ondertussen staat ook min of meer vast dat je van sulfiet geen hoofdpijn krijgt. Je zou dan ook hoofdpijn moeten krijgen van het eten van gedroogd fruit, vleeswaren etc… Alcohol lijkt een veel waarschijnlijkere boosdoener. Los daarvan is even duidelijk: minder sulfiet is zeker niet ongezonder, integendeel.
De situatie anno 2023
Er komen steeds meer wijnen op de markt zonder toegevoegd sulfiet. Doorgaans worden die gelabeld als 'natuurwijn'.
Voorlopig bestaat er geen echte wetgeving ivm. natuurwijn. Wel zijn er enkele organisaties die zichzelf welbewust regels opleggen. Deels omdat de markt het vraagt, deels omdat milieubewuste wijnmakers dat willen. In die zin kan je gerust van een wisselwerking spreken. Wat ons betreft zit de angel in die tweeledigheid. Bepaalde wijnhuizen gaan de vermelding ‘zonder toegevoegd sulfiet’ gebruiken als enig verkoopargument en vergeten de kwaliteit van de wijn. Anderzijds is het heel zinnig en boeiend om te kijken en te proeven hoe getalenteerde wijnmakers steeds verder gaan in het ‘zuiver’ maken van hun wijnen en er steeds beter in worden, soms met geweldige resultaten.
Gezonde druiven en hygiënisch werk doen al wonderen en kunnen bijvoorbeeld het gebruik van sulfiet als ontsmettingsmiddel onnodig maken. Hoe dan ook zal dit type wijnen altijd voor uitdagingen zorgen, het grootste gevaar zit hem immers in bewaring en transport. Een perfecte monitoring, ook bij de consument, is nodig om de wijn niet naar de vaantjes te laten gaan.
Onze mening
Die is behoorlijk genuanceerd. Als termen als ‘sulfietvrij’ of 'natuurwijn' verworden tot een soort hype en de intrinsieke kwaliteit van de wijn op de tweede of derde rij komt, dan liever niet. In onze ogen wordt het concept natuurwijn in die zin al wel eens misbruikt (en dat zeg ik met alle respect voor de oprechte en goede natuurwijn). Als het gebruik van toegevoegd sulfiet zoveel mogelijk beperkt of zelfs uitgeschakeld wordt in een bewust streven naar meer natuurlijke, zuivere wijnen en dat gebeurt met de nodige kennis, ervaring en omzichtigheid: we proeven ze graag! De ene zullen we lekker vinden, de andere al wat minder. Ze zijn sowieso anders en dat is alleen maar boeiend: ze maken de wereld van de wijn interessanter en dragen bij tot meer respect voor moeder aarde.
Wij laten jou graag 2 van onze natuurwijnen ontdekken. Shop Iri 2020 en Peña El Gato Natural 2020 nu met volumekorting.
Je mag de wijnen gerust combineren. Deze promotie geldt in in onze winkels en voor bestellingen via onze webshop (de korting wordt automatisch toegekend). Eventuele levering is zoals altijd gratis vanaf €150 (in België, voor het buitenland gelden de tarieven uit onze webshop)
]]>Op woensdag 13 september wordt onze wijnbar omgebouwd en zorgen we weer voor een gezellige en muzikale avond. Bram Deckers (zang/gitaar) en Luc Ceulemans (zang/accordeon/mandoline/banjo/cister/...) vormen samen Bram Jam. De jeugd (Bram) bestuift de muziek van een oudere generatie (Luc dus): eigenzinnige interpretaties van klassiekers van Tom Waits, Bob Dylan, John Hiatt, Neil Young,… En ook af en toe een song uit onze contreien of een eigentijds nummer. Niet te missen!
De avond zelf: vanaf 19u serveren we een heerlijke chili con (of sin) carne. Bram Jam treedt aan om 20.30u.
Prijs voor de avond: €30 pp., muziek en chili con/sin carne inbegrepen. Wijn en andere dranken zijn apart af te rekenen.
Je plek reserveren kan meteen hier op onze website of door een mail te sturen naar reservaties@wijnbarleest.be
]]>Zeker niet! Wij geven jou daarom 5 simpele tips:
Het aanbod aan rode wijnen bij Xpertvinum is groot. Wij hebben uit ons assortiment 6 rode wijnen geselecteerd die je makkelijk koel kan schenken bij warm weer:
]]>
Xpertvinum wijnwinkel - Leest:
Onze Vinoteka in Leest is heel de zomer gewoon open. Behalve op vrijdag 21 juli (nationale feestdag) en tijdens de eerste 2 weken van augustus: Van 1 t.e.m. 14 augustus hanteren we beperkte openingsuren. Tijdens deze 2 weken zijn we enkel open op:
Op de andere dagen (gedurende die 2 weken) is de winkel gesloten. Online bestellingen, leveringen en afhalingen op afspraak (0497541970) blijven tijdens de hele periode mogelijk.
Xpertvinum wijnbar:
Onze wijnbar in Leest is gesloten van donderdag 13 juli tot en met woensdag 26 juli. Alle andere weken kunnen jullie blijven genieten van zomerse gerechtjes en wijnen. Op onderstaande data passen we wel ons concept een beetje aan en werken we met een vast menu:
Weekend van 3,4 en 5 augustus:
Weekend van 10, 11 en 12 augustus:
Xpertvinum wijnwinkel - Rijmenam:
Onze winkel in Rijmenam zal van 3 tot 24 juli gesloten zijn.
]]>Op woensdag 7 juni wordt onze wijnbar omgebouwd tot een jazzclub. We zijn best wel een beetje fier op onze muzikale gasten. De naam Vaganée ‘rings a worldwide bell’. Als je hem uitspreekt aan de toog van één of andere beroemde New York Jazz Club, worden de oren gespitst… Wel, op 7 juni spelen diezelfde heren hier de stoppen van onze flessen. Niet te missen dus!
Line-up:
Dieter Vaganée: Alto Sax
Frank Vaganée: Alto Sax
Sam Gerstmans: Contrabas
Teun Verbruggen: Drums
De avond zelf: vanaf 19u serveren we een passende 'Juicy-Jazzy New York Style Hot Dog'. Vaganée Quartet treed aan om 20.30u.
Prijs voor de avond: €30 pp., muziek en hot dog inbegrepen. Wijn en andere dranken zijn apart af te rekenen.
Ladies & gentlemen, seats are open!
Je plek reserveren kan meteen hier op onze website of door een mail te sturen naar reservaties@wijnbarleest.be
]]>De zoektocht naar nieuwe wijnen en nieuwe wijnhuizen is immer een even boeiende als delicate oefening. Er is het primaat van de kwaliteit, vanzelfsprekend. Maar bodega en wijn moeten ook in ons assortiment passen. Ze moeten het omhoog duwen, opwaarderen, doen stralen… Ook het contact met de wijnmaker is belangrijk. Wijn is een verhaal, wijn is ook cultuur. Hoe meer inzicht in de filosofie van een huis, hoe beter.
Hopelijk klinken we niet pretentieus, maar deze drie bodega’s beantwoorden van naad tot draad aan die insteek.
Professor oenologie aan de wijnuniversiteit van La Rioja. Ontdekker van enkele verloren gewaande druivenrassen in Rioja. Hoogstwaarschijnlijk de enige wijnmaker in Rioja die geen wijn maakt van blauwe tempranillo. Voorvechter van de nieuwe classificatie in de regio, weg van de norm van de houtlagering. Al zijn wijnen zijn biologisch gecertificeerd. En voor we het vergeten: ze zijn heerlijk!
Het verhaal van een Nederlands koppel in de Sierra de Málaga. Ze maken er zoete wijnen met wonderlijke elegantie en fraîcheur. Stuff voor sterrenrestaurants.
Het oudste wijnhuis van Montilla-Moriles, bij Córdoba. Een instituut. Maar een instituut met wakkere genen: ze maken zowel droge als zoete wijnen van de pedro ximénez, de koning der druivenrassen in de regio. Terroir wordt gerespecteerd. Oude tradities worden opgewaardeerd met moderne inzichten en technieken.
Benieuwd? Ontdek alle nieuwe wijnen in dit handige overzicht.
]]>Er zijn verschillende technieken om rosé te maken. En elke manier bepaalt welke rosé je in je glas krijgt.
Korte maceratie: de meest gebruikte methode
Maceratie staat voor ‘schilweking’. Zoals bij rode wijn worden de blauwe druiven gekneusd en mengt het sap zich met pitten en schillen. Het verschil bij rode wijn en rosé zit in de duur van de maceratie. Voor rode wijn duurt dat een week tot enkele weken. Bij rosé slechts enkele uren tot maximaal een tweetal dagen, afhankelijk van welke kleur en welk karakter de wijnmaker de rosé wil meegeven. Zo’n schilweking gebeurt aan koude temperatuur om het opstarten van de gisting uit te stellen. Na de maceratie wordt de most -sap, pitten en schillen- geperst en vervolgens verder gevinifieerd zoals witte wijn. Met deze methode kan je alle richtingen uit, afhankelijk van de duur van de maceratie (en de druivensoort).
Bij Xpertvinum: Solà Fred Rosat, Les Sorts Rosat
De ‘saignée-methode’ of in het Spaans: ‘rosado de lagrima’
De wijnboer maakt tegelijk rosé en rode wijn. De most gaat in de gistkuip en na een beperkte maceratie wordt het vrijgekomen sap (de lekwijn) afgetapt en apart gevinifieerd als rosé. De rest van de most gist dan verder richting een rode wijn met grotere concentratie, aangezien er minder sap in contact komt met pitten en schillen. De rosé die gemaakt wordt volgens de saignée-methode is doorgaans soepel, fruitig en rijk aan smaak.
Bij Xpertvinum: Araiz Rosado Clasico, Araiz Rosado Palido, Obalo Rosado, Rosado Marismilla
Rosé door directe persing
Deze techniek is een in feite een ultrakorte versie van de eerste methode, de korte maceratie. Na de oogst en het ontstelen worden de druiven direct geperst. Ook in deze eerder hypersonische manier van rosé maken is er contact tussen sap, pitten en schillen, hoe beperkt dat ook mag wezen. Vanzelfsprekend krijg dan je lichtroze rosés met (meestal) aroma’s van citrus en bijvoorbeeld aardbei. Al speelt de druif natuurlijk ook zijn rol.
Bij Xpertvinum: Naranjas Azules
Het mengen van witte en blauwe druiven in de gistkuip
De witte en blauwe druiven worden gemengd in de gistkuip en worden samen geperst in één massa. Dat levert vervolgens het rosésap op. In Europa is het mengen van wijn -wit en rood- in principe niet toegelaten. Buiten Europa gelden dikwijls minder strenge regels en kan het wel. Een belangrijke Europese uitzondering is champagne -het mengen van wijnen voor het maken van roséchampagnes wordt zelfs aangeraden.
Bij Xpertvinum: Le Rosé
]]>Op woensdag 10 mei vieren we JJ Cale. Een artiest die zichzelf graag buiten de schijnwerpers zag, maar tegelijk een immense invloed heeft gehad op de rootsmuziek én op zijn collega’s muzikanten. ‘JJ Cale zegt u?’. Denk aan klassiekers als After Midnight, Cocaine, Magnolia, Call me the breeze,… Een mengelmoes van blues, funk, country, rock&roll, in een heel typische ‘laid back’ stijl.
Cajun Moon is een akoestisch trio dat JJ Cale’s erfenis wil koesteren met een intimistisch concert: stem, dobro, mandoline, gitaar…
Sit back, relax & enjoy!
De avond zelf: vanaf 19u serveren we een passende ‘pulled chicken Cajun burger’ (of veggie variant). De heren van Cajun Moon treden aan om 20.30u voor een akoestisch concert in twee delen.
Prijs voor de avond: €30 pp., muziek en burger inbegrepen. Wijn en andere dranken zijn apart af te rekenen.
Ladies & gentlemen, seats are open!
Je plek reserveren kan meteen hier op onze website of door een mail te sturen naar reservaties@wijnbarleest.be
]]>Onze lenteproeverij vindt dit jaar plaats op zondag 26 maart. In onze winkel in Leest zetten we voor jullie deuren en flessen open van 12u tot 20u.
Tijdens deze degustatie kan je een uitgelezen selectie van onze wijnen, schuimwijnen, sherry's en een ijscider proeven.
De proeverij is gratis en reserveren is niet nodig. Nagenieten kan in de tuin, waar je een extra glas of fles kan bestellen, samen met heerlijke bits & bites. Tot dan!
De korting wordt automatisch berekend bij het afrekenen. Leveringen zijn zoals altijd gratis in België vanaf een aankoop van €100,00.
*De kortingen gelden niet op de kelderresten en de proefboxen.
Gredos is een ongemeen boeiend wijngebied met een enorm potentieel. Recent, in het begin van de 21ste eeuw, kent dit gebied een enorme kwaliteitssprong, met dank aan pioniers als Telmo Rodriguez en Daniel Ramos. Zij werden gevolgd door namen als Daniel Landi en onze eigenste Jesús 'Chuchi' Soto van Soto Manrique. We zijn meer dan content ook dit boeiende deeltje van wonderlijk wijnland Spanje te kunnen vertegenwoordigen.
Gredos -of Sierra de Gredos- is één van Spanjes hotspots voor fijne wijnen van de garnachadruif. Ook wereldwijd begint de regio hoge ogen te gooien omwille van de specifieke, elegante, frisse stijl van wijnen. Al is het niet echt mogelijk om van één collectieve stijl te spreken gezien de verschillen tussen de als een lappendeken verspreide terroirs.
Sierra de Gredos is een bergketen in centraal Spanje. Het gebied ligt verspreid over 3 provincies: het grootste deel in Ávila, de rest in Toledo en Madrid. Sommige bergtoppen bereiken een hoogte van 2600m. De wijngaarden zelf liggen vanzelfsprekend lager, tussen 600 en 1200m, meestal aan de voet van hogergelegen bergtoppen. Op die plaatsen wordt het klimaat stevig beïnvloed door de bergen, wat frissere temperaturen en meer regen inhoudt. De pago's die verder van de hogere bergen zijn gelegen, kennen warmere en drogere omstandigheden. Dit alles maakt het alvast niet eenvoudig om één etiket te plakken op de wijnen van Gredos.
Wat het bovendien nog ingewikkelder maakt: de regio omvat 3 provincies, met als gevolg dat de wijnen toebehoren aan meerdere appellaties: Cebreros, een D.O. die de naam van het centrale dorp draagt. Alle Cebreros wijnen behoren tot Sierra de Gredos. Verder is er de D.O. Mentrida, waarvan slechts een klein deeltje in Gredos ligt. Tegelijk zijn er ook wijnen die onder het veel grotere VdT (Vino de la Tierra) Castilla y León vallen. En tot slot is er de regio Viños de Madrid, waarvan alleen de subzone San Martín de Valdeiglesas tot Gredos mag gerekend worden. De redenen voor die opdeling zijn voor een stuk van politieke aard. Niemand blijkt er echt gelukkig om, maar voorlopig is dit de situatie.
Al bij al gaat het om 2000 hectare wijngaard, niet gigantisch dus, integendeel. Het klinkt contradictorisch, maar uiteindelijk heeft een historisch gebrek aan kwaliteitswijnen gezorgd voor de huidige hausse. De prijs van de druiven was zo laag en het werk zo intensief dat vele wijngaarden verloren gingen. Wat overbleef: een klein, afgelegen wijngebied met 'en vaso' gesnoeide stokken van minstens 50 jaar oud. Een wijnmakersziel denkt: interessant! Daarbij komt nog dat de pago's op grotere hoogte liggen en dat de bodem voor een groot stuk uit graniet en leisteen bestaat. Ook de hoogte bepaalt een deel van het karakter van de wijnen: op 600 à 700 meter zijn de wijnen ronder, voller. Hoe hoger de wijngaarden gelegen zijn, hoe meer mineraliteit en fraîcheur heersen. Tegelijk zorgen verschillende microklimaten nog voor extra variatie. Ook het werk van de wijnmakers zelf draagt vanzelfsprekend bij aan deze rijkdom aan verschillen.
Gredos wordt vooral genoemd en geroemd om zijn rode wijnen van garnacha tinta. In wit is albillo het belangrijkste ras.
]]>Bierzo is een kleine, landelijke regio in het Noordwesten van Castilla y León. De wijngaarden liggen aan de voet van het Cantabrische gebergte en de streek grenst in het westen aan Galicië, Bierzo wordt dan ook wel eens ‘de poort naar Galicië’ genoemd. Tot in de late jaren negentig van vorige eeuw bleef Bierzo onder de radar van de internationale wijnwereld. Maar dankzij de golf van investeringen en innovaties die in die periode het Spaanse wijnlandschap een nieuwe vorm gaven, staat Bierzo ondertussen geboekt als één van de meest boeiende en veelbelovende wijnregio’s van het land en ver daarbuiten.
Mencía is ontegensprekelijk de eerste druif van de regio, ze staat voor bijna twee derde van het totale areaal van D.O.P. Bierzo. Het is een druif die bijna alleen in het Noordwesten van Spanje voorkomt: in Bierzo zelf en in de Galicische appellaties Valdeorras, Ribeira Sacra en Monterrei. Enkele cijfers om D.O.P. Bierzo te situeren:
Mencía is pas heel recent begonnen aan z’n opmars als kwaliteitsdruif met groot potentieel. In de handen van bekwame wijnmakers is ze in staat om zo ongeveer in elk spectrum mooie wijnen af te leveren: van jonge, fruitige, frisse wijnen met zachte tannines tot geconcentreerde, krachtige wijnen met een geweldige aardsheid en grote complexiteit. Bovendien, zoals het een topdruif betaamt, is ze in staat om het mineraalrijke terroir van Bierzo mooi te vertalen naar de fles. Daarnaast is de gemiddelde leeftijd van de stokken zeer hoog -bijna zestig jaar, met regelmatige uitschieters boven de honderd jaar. Oude stokken zijn doorgaans een zegen voor de kwaliteit.
Enkele van Spanjes toonaangevende wijnmakers -onder aanvoering van Alvaro Palacios- hebben het potentieel van zowel mencía als van godello en doña blanca in Bierzo goed ingeschat. Het zijn druiven die geen behoefte hebben aan blenden met andere rassen. Druiven die boeiende, steengoede monocépages kunnen voortbrengen. De regio staat pas aan het begin van die ontwikkeling. Langzaamaan groeit ook de overtuiging dat de ‘Bourgondische’ benadering van areaal en terroir alleen maar mooie dingen kan brengen. Meer en meer laten de wijnmakers de gebruikelijke classificaties links liggen en gaan ze het terroir alle rechten geven: vino de pueblo, vino de paraje, vino de parcelas. Eenvoudig gezegd: een bepaalde wijn is gemaakt van welbepaalde druiven van een welbepaalde stukje wijngaard. Een beweging die je ook in andere regio’s van Spanje terugvindt. En dat is goed nieuws. Viva el terruño!
Om deze blog proefondervindelijk te staven, bieden wij volgende actie op alle wijnen van Merayo, één van die wijnhuizen die het nieuwe Bierzo mee vorm geven:
Hoeveelheden mogen gerust gemengd worden over de verschillende wijnen.
]]>Vijf goede redenen dus om deze wijnen te leren kennen en de schier oneindige culinarie mogelijkheden te ontdekken!
Alle net nieuw aangekomen wijnen vind je gebundeld in deze collectie.
]]>Donderdag - vrijdag: 12u-18u
Zaterdag: 11u-18u
Ook steeds welkom op afspraak.
]]>Door de aankoop van een wijnpakket steun je VICTORy FOR KIDS! Voor elk wijnpakket gaat 7,5 euro (bij aankoop van het pakket met 2 flessen) of 15 euro (bij aankoop van het pakket met 4 flessen) naar de ondersteuning van kansarme kinderen.
Ook bij aankoop van een set leuke wijnkerstkaarten schenk je 5 euro aan VICTORy for KIDS.
VICTORy FOR KIDS is een organisatie die hulpbehoevende kinderen van 0 tot 12 jaar uit onze brede regio ondersteunt. Hulp wordt geboden aan kinderen die wonen in tehuizen of aan kinderen die nog bij de ouder(s) verblijven, maar dan wel onder professionele begeleiding. VICTORy FOR KIDS verleent onder meer steun door:
- aankoop van boekentasjes en schoolgerief
- kwalitatieve nieuwe kleding
- fietsjes en buitenspeelgoed
- uitstappen of groepsreizen
- educatief verantwoord speelgoed (gezelschapspellen, ...)
- sinterklaas-, kerst- en nieuwsjaarsgeschenkjes of verjaardagscadeautjes
- lidgelden en uniformen voor jeugdbewegingen of sportclubs
- lidgelden conservatorium, ballet, ...
- individuele zwemlessen
- ...
VICTORy FOR KIDS functioneert 100% op basis van vrijwilligers en heeft geen vaste werkingskosten. Elke uitgave of steunverlening gebeurt op basis van officiële stavingsstukken en staat onder toezicht van professionele dienstverleners uit de secor en een extern accountskantoor. Een euro voor VICTORy FOR KIDS is daarom een euro voor een kansarm kind.
In februari 2018 werd VICTORy for KIDS officieel erkend door de KONING BOUDEWIJN STICHTING, wat een volgende stap betekend in de groei en daadkracht van de VZW.
Meer weten over de activiteiten van VICTORy FOR KIDS en hun andere acties, neem dan een kijkje op de website www.victoryforkids.be
]]>Carlos werd geboren in 1950 in een rijke Barcelonese familie. Als kind bracht hij samen met broer en zus uren door op het landgoed van zijn grootvader, vlakbij het natuurpark van Garraf, in het ruwste stukje natuur van de Penedès. Hij wou er het slachten van de varkens observeren. Toen hij later na z’n legerdienst op Menorca er acht jaar lang huizen restaureerde, raakte hij compleet bevangen door de spontane gisting van de druiven uit de wijngaarden in de buurt. Hij voelde zich als Dionysus terwijl hij de druiven met zijn blote voeten platwalste. Sindsdien is hij niet meer gestopt met het maken van wijnen van spontane gisting.
Na de dood van grootvader Esteva in 1979, erfden de drie kinderen het landgoed aan het Massif del Garraf. Carlos verkocht de meest vruchtbare gronden en kocht met dat geld broer en zus uit. Het waren harde beginjaren: zijn filosofie was gebaseerd op het Bordeaux model, een model dat hij had leren kennen via zijn vader die gek was op Bordeaux wijnen. Hij wou de druiven aanplanten zoals dat in Bordeaux gedaan werd, alleen bestond het trellissysteem (geleiding van de druiven langs draden en palen) niet in het Catalonië van die tijd. Carlos plantte zijn percelen dan maar aan met oude televisieantenne’s, veel meer was niet nodig om hem compleet gek te verklaren. Maar Carlos week niet. De rest is -zoals wij dat zeggen- geschiedenis.
Can Ràfols dels Caus omvat 450 hectare landerijen, waarvan ongeveer 90 hectare wijngaard. Verder groeien er nog amandelbomen, olijven en talloze soorten kruid. Het is een ruig en oneven terrein, gevormd door mekaar opvolgende heuvelruggen, met telkens een andere oriëntatie. De wijngaarden zijn niet geïrrigeerd, en omgeven door diverse Mediterrane specerijen: marjolein, lavendel, rozemarijn, tijm, etc… De rijping van de druiven wordt sterk beïnvloed en verlengd door een verkoelende zeebries (de zogenaamde ‘marinade’). Maar het meest bepalende element is de kalkmassa die onder de grond zit, men noemt die al wel eens de ‘albariza’ van Catalonië, een verwijzing naar de witte kalkgronden is de regio rond Jerez de la Frontera.
Carlos liet naast de wondermooie, traditionele masia -het landhuis- een massieve kelder uitgraven in de kalkrotsen. De planten op de wijngaarden boven de kelder worden zo gedwongen om hun wortels door de rotsspleten te klieven om aan water en nutriënten te geraken. De kelder wordt afgesloten door 2 massieve stenen die openglijden als futuristische deuren in een James Bondfilm -hij wou blijkbaar ook dat de kelder niet zou misstaan in zo een film. De Italiaanse architect Paolo Deganello herinnert zich de soms moeilijke relatie een passionele, intelligente en creatieve klant, die het uiterste vroeg van zijn ontwerper. Carlos wilde van zijn kelder een echte wijnmakerij maken waar alles met zwaartekracht gebeurd. Tegelijk moest het ook een plaats zijn waar mensen konden leren hoe wijn wordt gemaakt. Wij kunnen getuigen: opzet geslaagd!
En soms meer! Carlos’ keuzes zijn dikwijls geïnspireerd op ’s wereld grootste wijnen. Zijn witte wijnen behoren zonder twijfel tot het beste wat Spanje te bieden heeft (en dat is heel wat!). Proef zijn El Rocallis van de illustere incroccio Manzoni of La Calma van chenin blanc op uitgesproken witte kalkbodem. En hoewel hij trouw blijft aan z’n oorspronkelijke filosofie en internationale inspiratie zoekt in druiven en stijlen, was hij toch één van de eerste wijnmakers die het potentieel van de lokale xarel.lo zag en er genuanceerde, complexe witte wijnen mee maakte. Idem voor sumoll in rood.
Alle wijngaarden zijn biologisch of zelfs biodynamisch bewerkt. Er wordt niet geïrrigeerd en alleen wijngaardeigen gisten worden gebruikt. Gisting en rijping gebeuren op hoofdzakelijk op beton en inox, hout wordt niet veel gebruikt -als dat gebeurt, is het meestal voor korte periode en bijvoorbeeld op kastanje vaten. Het is duidelijk dat geld niet de grote drijfeer is. Carlos heeft het grootste deel van zijn vermogen geïnvesteerd in Can Rafols en er één van Catalonia’s toonaangevende bodega’s van gemaakt. In zijn hoofd is dat ook wat dit landgoed verdient, met respect voor zijn geschiedenis.
]]>De eerste editie van Music Meets Wijnbar zit erop en het was meer dan de moeite -met dank aan Stann voor de geweldige muziek! In onze tweede editie op zaterdag 1 oktober dompelen we ons helemaal onder in de Spaanse cultuur: wijn, sherry, paella en vooral: een optreden van Savia Flamenco, een heus flamencokoor!
Voor zover wij weten is het Vlaanderen’s enige echte flamencokoor. Ontstaan in 2014 uit de pure goesting van enkele flamencoliefhebbers om dit unieke stukje Spaanse cultuur te beleven. Hun pad kruiste dat van Antonio Paz, professioneel zanger en gitarist, die zowel hier als in het buitenland flamencodanseressen begeleidt. Antonio ademt flamenco, en als maestro geeft hij met bezieling de complexe kunst van de flamencozang door aan Savia Flamenca. Hij begeleidt hen ook op gitaar.
Te zien, te beluisteren en te bewonderen in onze wijnbar op zaterdag 1 oktober, bienvenido!
Reserveer alvast je stoel via reservaties@wijnbarleest.be.
]]>Bovendien durft de kwaliteit van sommige Txakoli niet altijd te zijn wat het zou moeten zijn (maar daar heeft elke wijnregio wel last van). In de loop der eeuwen werd de wijn geapprecieerd voor zijn kwaliteit, maar daar kwam een bruusk einde aan rond 1850 toen de regio getroffen werd door Oidium (meeldauw) en de wijnbouw voor een groot stuk werd opgegeven. Txakoli werd iets lokaals, een goedkope wijn van meestal onrijpe druiven die dikwijls wat bubbels bevatte, een gevolg van al te snelle bottelingen. In de jaren 90 van vorige eeuw kwam de ommezwaai met investeringen in de wijngaarden, onderzoek naar terroir en ambitieuze wijnmakers: ze bestaan wel degelijk, bodega’s die streven naar topwijn en daar ook glorieus in slagen. Aan ons (en jullie) om te ontdekken!
Je kan Txakoli beschouwen als een amalgaam van wijnen die gemaakt worden van autochtone, Baskische druiven. Veruit het grootste deel daarvan is wit, al kan je hier en daar ook rosé of een rode wijn vinden, en de productie is verdeeld over drie denominaties. Per definitie is Txakoli erg verankerd met het Baskenland: niet alleen de druiven zijn lokaal, ook het klimaat is bij uitstek maritiem-Atlantisch. De wijnen onderscheiden zich dan ook door geprononceerde zuren, een laag alcoholgehalte, een opmerkelijke ziltigheid, een pittig karakter en een frisse fruitigheid met een kruidige en bloemige ondertoon. In de handen van bekwame wijnmakers: een anders-dan-andere-maar-onverdroten-heerlijke wijn!
Txakoli wordt gemaakt in drie verschillende productiegebieden verspreid over de provincies Bizkaia, Gipuzkoa en Araba. De oudste denominatie is Getariako Txakolina, met ongeveer 450 hectaren wijngaard en 34 bodega’s. Hier worden de meest frisse Txakoli’s gemaakt, de wijnen bevatten meer zuren dan in de andere regio's -veel van de wijngaarden staan dan ook met hun neus op de Cantabrische Zee. In 1994 werd D.O.P. Bizkaiko Txakolina opgericht, met ongeveer 400 hectaren en 38 bodega’s. Hier onstond voornoemde omzwaai richting kwaliteit. De betere wijnen uit dit gebied onderscheiden zich door een opmerkelijke complexiteit. De jongste D.O. is Arabako Txakolina, ene kleiner gebied met 100 hectaren wijngaard en 7 wijnhuizen.
Als we aan het Baskenland denken, dan zien we een immer groen landschap opdoemen. Net zoals bijvoorbeeld in Galicië is het klimaat in het Baskenland helemaal anders dan hetgeen we in de rest van Spanje gewoon zijn. In de maanden dat de wijnstokken groeien en bloeien, varieert de temperatuur in het Baskenland tussen 8°C en 22°C. De jaarlijkse regenval kan tot 1600 millimeter oplopen, niet weinig dus en dat is voorzichtig uitgedrukt. De 900 hectaren wijngaarden liggen echter op een bergachtig terrein, soms met zicht op de Atlantische oceaan en de hellingen zorgen voor een goede drainage en maken het ook mogelijk om de stokken een maximaal aantal uren aan de zon bloot te stellen. De meeste wijngaarden zijn aangeplant op sedimentaire bodems die bestaan uit fossiele resten van koraal en schelpdieren, gemengd met kalksteen en klei.
Heel wat mensen kijken raar op als ze plots Baskische druivensoorten op hun fles wijn zien staan. Logisch, de kans is immers groot dat je die namen nooit eerder tegenkwam. Veruit de belangrijkste druif in het Baskenland is hondarrabi zuri, een druif die uitstekend bestand is tegen de vochtige omgeving. Ze bevat veel zuren, wat linea recta leidt tot wijnen met veel fraîcheur, intensiteit en een mooie bewaarcapaciteit. Andere rassen zijn hondarrabi beltza (voor rode wijnen), hondarrabi zuri zerratia, mune mahatsa,…
Er beweegt duidelijk heel wat in deze atypische Spaanse regio. Er worden boeiende wijnen gemaakt die zowel op een zomerse avond, tijdens een gezellig aperitief, maar net zo goed als maaltijdbegeleider uw (spreekwoordelijke) zintuigen prikkelen. Kortom: het ontdekken méér dan waard!
---------
Bij Xpertvinum: Doniene Gorrondona. Deze bodega is één van de bezielers van D.O.P. Bizkaiko Txakolina.
En zoals Master of Wine Pedro Ballesteros Torres in Decanter heel terecht omschrijft: Doniene wordt elk jaar beter.
Over Gorrondona Blanco (93ptn.): 'Hondarrabi Zuri coming from some of the best vineyards in the Bakio area, close to the sea. A lovely compromise between freshness and complexity. Very clean, with wild herbs and white fruit aromas. Rather round and balanced, with an expressive open finish. This winery is improving year after year. Delicious. I think it will keep for at least five years.'
]]>‘En rama’ betekent letterlijk: ‘van de tak’. In de sherrywereld wordt die term gebruikt om aan te geven dat de sherry in de fles niet of nauwelijks gefilterd en gestabiliseerd werd -dit in tegenstelling tot het gros van fino’s en manzanilla’s. Barbadillo was in 1999 de eerste om een manzanilla op die manier te bottelen. Dit moet gezien worden in het kader van een reactie op de industriële productiemethodes in de jaren zeventig en tachtig van vorige eeuw, toen de meeste sherry’s een doorgedreven filtering en stabilisatie ondergingen. Dit om het eindproduct zo uniform en licht mogelijk te maken. Terwijl een niet gefilterde sherry beduidend meer body heeft en nog verder kan evolueren op fles. Tegelijk was het ook één van de eerste manzanilla pasada ‘old style’ die weer op de markt kwamen. Én het waren de eerste seizoensbottelingen. Het voorbeeld van Barbadillo kreeg navolging en het begrip ‘en rama’ was geboren.
Solear en rama wordt gebotteld uit een selectie van 550 vaten in Bodega El Potro. Deze bodega wordt door Barbadillo gebruikt als een tussenstation waar vaten van de gewone Solear (één van Spanje’s meest verkochte manzanilla’s) terechtkomen. Ofwel worden ze gebotteld, ofwel gaan ze van daaruit naar Bodega La Pastora (voor de oudere manzanilla La Pastora) of evolueren ze richting hun Amontillado Principe. De manzanilla voor Solear en rama is 8 à 9 jaar oud. De wijn wordt lichtjes gefilterd met eiwit om de grofste stukken flor te verwijderen. Een saca telt niet meer dan 3000 flesjes van 37.5cl en 100 magnums -gemaakt om het verouderingspotentieel extra in de verf te zetten. En hier moet de ganse wereld het mee doen…
Los van de geweldige kwaliteit van Solear en rama –het blijft een referentie- is het ongemeen boeiend om te ruiken en proeven wat de seizoenen met de flor in de bota’s doet: in een reguliere lente of herfst bijvoorbeeld zal de flor dikker en actiever zijn dan in zomer of winter. Elk seizoen heeft dus zo z’n kuren: degusteren is de boodschap. Misschien nog boeiender is de invloed van de tijd op de sherry in de fles. Op dat gebied staan we pas aan het begin het ‘proefondervindelijke’ tijdperk, great times ahead…
Wij houden voor jullie van elke saca enkele flesjes bij. Je kan ze terugvinden op onze website.
© Foto: sherrynotes.com
]]>Tempranillo is een vroegrijpe druif met een dikke schil. De naam is rechtstreeks afgeleid van 'temprano', wat 'vroeg' betekent in het Spaans. Ze gedijt het best op bodems van klei, kalksteen en krijt. Een relatief korte groeicyclus maakt dat de druif goed bestand is tegen veel ziektes. Diezelfde vegetatieve cyclus maakt ook dat tempranillo zich thuisvoelt in naar Spaanse normen koelere regio's. Denk aan het Rioja-klimaat dat beïnvloed wordt door de Atlantische Oceaan. Of de ruwe, continentale weersomstandigheden en de koelte van de hooggelegen wijngaarden in Ribera del Duero.
Tempranillo groeit in compacte clusters, wat soms een risico inhoudt op bepaalde schimmels. In Spanje staan de stokken klassiek als aparte struiken 'en vaso' aangeplant, maar de sterke planten hebben de neiging recht te groeien en laten dus ook bedrading toe.
Rioja en Ribera del Duero zijn zonder twijfel de bekendste appellaties waarin tempranillo voorkomt. Ondertussen komt ze echter ook voor in het merendeel van de Spaanse wijnregio's. Ze draagt er ook vaak verschillende namen:
Tempranillo is een uiterst veelzijdig ras. Zowel vinificatietechnieken als terroir maken een essentieel verschil. Algemeen kan je stellen dat het een druif is met lage tot medium zuren én een goede structuur. Smaken en aroma's zijn in principe niet al te uitgesproken en het is een druif die houtopvoeding goed assimileert. Ze wordt in die zin nog altijd geassocieerd met een lange rijping op Amerikaanse eiken vaten, zoals dat in het klassieke Rioja standaard praktijk was, net zoals het mengen met andere variëteiten als garnacha, graciano, mazuelo of zelfs een witte druif, viura. Jonge rioja, met beperkte houtopvoeding etaleert bijvoorbeeld aroma's van kersen, aardbeien, vanille, kokos,... en oude reserva's kunnen zeer aards zijn, met hinten van leer, zoethout, tabak en chocolade.
De twee belangrijkste regio's worden al wel eens vergeleken als vrouw en man:
Het is onmogelijk om in één blog alle verschillende regio's en stijlen in detail te bespreken. We vinden het belangrijk om te duiden dat ook de klassieke regio's grondige veranderingen doormaken. In Rioja bijvoorbeeld gaan meer en meer wijnmakers weg van de classificatie op basis van houtlagering: denk aan roble, crianza, reserva,... Meer en meer wordt er ook naar monocépagewijnen gestreefd. En terroir komt, godzijdank, steeds vaker naar voor: single vineyard en single parcel wijnen. Amerikaanse eiken vaten wordt vervangen door Franse eiken vaten of door betonnen cuves en kleien amforae. Ook in Ribera del Duero groeit het belang van het bewuste terroirstreven. Een evolutie die de wijnen nog boeiender zal maken!
Zeker niet. Het belang van rosé groeit gestaag. In Ribera del Duero worden mooie, gestructureerde rosado's gemaakt waarin tempranillo gemengd wordt met de lokale albillo, een witte druif. En sinds de Rioja-appellatie blekere rosés toestaat, kan je er frisse, elegante, minerale rosado's vinden, met een opmerkelijke aciditeit. Het belooft!
Er bestaat ook een witte versie van de blauwe tempranillo. Die werd pas op het einde van de jaren tachtig van vorige eeuw ontdekt in Rioja, ergens in een oude wijngaard. Genetisch is die erg verwant aan het blauwe ras en sinds 2004 is de druif ook toegelaten voor het maken van witte wijn onder de appellatie Rioja. Het volume is nog zeer beperkt. Wijnen zijn doorgaans mooi gestructureerd, met voldoende aciditeit en veel smaak.
Allemaal wijnen die stuk voor stuk en in al hun uniciteit het ontdekken waard zijn!
]]>Belangrijk: het is een heerlijke gin. Hij is tegelijk intens, complex en toch delicaat. Geschikt om te mengen? Zeker, maar als u het ons vraagt: nog beter als digestief, geserveerd op kamertemperatuur.
Hij past ook in onze portfolio van ‘anders-dan-andere’ producten die we proberen op te bouwen naast en mét onze wijnen en sherry’s. Denk aan de Valverán Ice Cider, de unieke Doñana gins van Destilería Weisshorn, de cava’s van Heretat Mestres, de oude Brandy de Jerez en sherryazijnen van Alvaro Domecq, de Mondieu! vermouths,… allemaal producten van topkwaliteit die een onbreekbare band hebben met hun afkomst…
Maar eerlijk is eerlijk: het verhaal van de zussen Dinzad heeft ons finaal over de streep getrokken. Barin en Mariam ontvluchtten op jonge leeftijd het door de Taliban geregeerde Afghanistan. Samen met hun ouders vonden ze in België een tweede vaderland, na een lange tocht met omzwervingen in onder andere Pakistan en Rusland. Ze omhelsden onze samenleving met beide armen, gingen studeren en kwamen als jobstudent in contact met onze horeca en daarmee ook met de wereld van wijnen en spirits. Barin was zo begeesterd dat ze enkele jaren later afstudeerde als sommelier-conseil aan de wijnuniversiteit van Suze-la-Rousse in Frankrijk. Om het met een understatement te zeggen: geen evident parcours voor een jonge vrouw uit Kaboel, hoofdstad van een land waar wijn -en alcohol in het algemeen- bovenaan de lijst met verboden producten staat. Ondertussen ging ze als sommelier ook aan de slag bij een gerenommeerd **restaurant en besloot ze samen met zus Mariam haar roeping heel concreet te vertalen in deze gin. Khwaraka betekent dan ook letterlijk ‘zussen’ in het Afghaans. Het etiket beeldt twee jonge vrouwen uit die hun beladen achtergrond achterlaten en overstijgen.
© Foto: saffraan.nl
]]>Wat is Umami?
Umami is een van oorsprong Japans woord dat 'heerlijkheid' of 'hartig' betekent. Het is één van de vijf basissmaken, samen met zout, zuur, zoet en bitter.
Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat de mens smaakreceptoren heeft die gevoelig zijn voor glutamaat. Als smaakversterker veroorzaakt die speekselafscheiding in zoute en zoete smaken. Umami komt van nature veel voor bij etenswaren die een zekere hoeveelheid glutamaten bevatten, zoals tomaten, champignons, vlees, erwten, belegen kaas (Parmesan!), ansjovis, zeewier en de ultieme Umamibom: sojasaus...
Wat is dan de match met sherry?
Hoe komt het nu dat Umami het net zo goed kan vinden met sherry en minder goed met heel wat andere wijnen, die gauw vlak of bitter beginnen smaken in de buurt van Umami? De voorbije jaren zijn reeds heel wat studies gedaan rond dit onderwerp, onder meer door Heston Blumenthal (een beroemde Britse chef en een autoriteit op het vlak van foodpairing) en de Universiteit van Cambridge.
Blumenthal beweert dat, niettegenstaande sherry’s en vinos de pasto relatief weinig glutamaat bevatten (beneden het waarneembare), zij toch een stof diketopiperazine (of DKP’s) zouden bevatten die de Umami in de gerechten gaat accentueren. Deze DKP’s zouden zich vooral in wijnen bevinden met een langdurige blootstelling aan gisten -en de ‘flor’, die van wijn sherry maakt, is niks anders dan een gistlaag die jarenlang in contact blijft met de wijn. Zo zijn er ook de champagnes of cava’s met lange rijping ‘sur latte’. Dat zou tevens ook de verklaring zijn waarom champagne en oesters een succesvolle combinatie zijn.
Uiteraard spelen intensiteit van de ingrediënten, de vinificatie, cultuur en omgeving eveneens een rol bij het combineren van gerecht en wijn, maar er is toch altijd een chemische grondslag die een aantal mooie pairings fundamenteel verklaart.
Maar laat ons niet al te technisch worden. Een glaasje sherry bij een Umamigerecht zit niet alleen als gegoten, het ademt ook gezelligheid. Ons advies: proef, combineer, ontdek en bovenal: geniet!
]]>Waarom heeft de truffel zo'n geweldig aroma? Een vraag uit de duizend en dus onderwerp van serieuze olfactorische discussies. Feit: alle truffelsoorten bij mekaar hebben meer dan tweehonderd vluchtige, geurdragende bestanddelen. En naarmate de meetinstrumenten gevoeliger worden, ontdekt men ook nieuwe elementen.
Nog zo'n vraag uit de duizend: welke wijn past best bij gerechten met truffels? Dat hangt van het gerecht af, vanzelfsprekend. En uiteraard ook van de soort truffel. In het algemeen kan je stellen dat je best kiest voor een wijn die wat rijping achter de rug heeft. Tertiaire aroma's, aardse tonen, ... het zijn elementen die mooi samengaan met de geur en de smaak van de truffel. Vermijd te jonge, nog wat 'harde' of zeer fruitige rode wijnen. Een witte wijn met veel fruitig geweld is evenmin een goede keuze.
Tijd om concreet te worden:
Vanzelfsprekend is dit lijstje slechts richtinggevend. Proeven is, zoals immer, de beste leerschool. Een voorzichtige raad: truffels zijn nooit goedkoop, integendeel. Als je dan toch al in de buidel tast: laat de wijn ook iets kosten, de beloning zal navenant zijn.
Copyright foto: www.reizeninitalie.nl
]]>