Gratis levering vanaf 150 euro (in België)

Collectie: Antonio Barbadillo Mateo

Antonio Barbadillo Mateo is erfgenaam van bodegas Barbadilo, de grootste sherryproducent in Sanlúcar de Barrameda. Hij heeft zich uit het bedrijf teruggetrokken om onder de naam 'Sacristia AB' een top-kwaliteit manzanilla 'passada en rama' te maken.

Antonio is gepassioneerd liefhebber en kenner bij uitstek van de bodegas in Sanlúcar. Hij streeft ernaar de oorspronkelijke kwaliteit van de manzanilla te herstellen. In de praktijk betekent dit dat de wijnen een bijzonder lange tijd in de solera rijpen om een maximum aan acetaldehyden op te bouwen en tegelijk een minimum aan voedingsstoffen en smaken van de flor over te houden. Deze manzanilla's worden dan nog eens gebotteld met een minimum aan filtering en stabilisatie. Met als gevolg dat dit type manzanilla 'en rama' nog kan evolueren op fles, aan complexiteit kan winnen. Hetgeen met een meer commercieel gefilterde manzanilla ondenkbaar is.

D.O. Jerez - Manzanilla: Sherry is een wijn met een beschermde herkomstbenaming en mag alleen uit het zuidelijkste deel van het Spaanse Andalusië komen. Dit sherrygebied wordt officieel aangeduid met D.O. Jerez (Xérès) Sherry y Manzanilla. De streek vormt op de kaart een uitgestrekte driehoek, tussen Sevilla en Cádiz. Het is een prachtig gebied met pittoreske witte dorpjes, glooiende wijngaarden, schitterende paleizen en een uitbundig straatleven.

Landinwaarts, in het hart van de streek, ligt de stad Jerez de la Frontera. Hier komt ook de naam van de wijn vandaan. Sherry is namelijk de Engelse verbastering van Sherris, de oude Moorse naam voor Jerez. In het oude Moorse centrum van de stad zijn veel bodega’s gevestigd. In de tapasbars worden de heerlijkste hapjes geserveerd, onder het genot van een glaasje sherry. Ook in de vissersplaats Sanlúcar de Barrameda vind je veel bodega’s. Het plaatsje is beroemd om de productie van de speciale sherrysoort manzanilla. De 3e belangrijke sherryplaats is de havenstad El Puerto de Santa Maria. Hiervandaan worden de sherry’s al honderden jaren verscheept.

De sherrystreek is om 2 redenen bijzonder geschikt voor de productie van deze speciale wijn. Ten eerste is het klimaat is zeer gunstig voor de groei van de druiven. In de zomer wordt het erg heet, met verkoelende westenwinden vanuit zee. De tweede reden is dat het gebied een bijzondere bodem heeft, de zogeheten albariza. Deze is oogverblindend wit van kleur en heel kalkrijk. Daardoor ontwikkelen de druiven een elegante smaak en aroma. De kalkbodem absorbeert het regenwater heel goed. Zo is er altijd een voorraadje water in de bodem aanwezig voor de wijnstokken, zelfs in de droge zomermaanden. De meeste druiven worden verbouwd op albariza. Daarnaast zijn er nog 2 andere grondsoorten: de barro (kleigrond) en de arena (zandgrond). Op deze 2 bodemsoorten groeit slechts een heel klein gedeelte van de druiven.

De palomino-druif is met 95% van de aanplant veruit de belangrijkste druif voor sherry. Daarnaast worden ook de muscat (in Spanje moscatel genaamd) en de Pedro Ximénez gebruikt. Deze 2 druivenrassen worden na de oogst vaak in de zon te drogen gelegd. Daardoor verdampt het water en neemt het suikergehalte toe. Van de ingedroogde druiven worden zoete wijnen gemaakt. Ze worden ook gebruikt om droge sherry’s iets zoeter te maken.

2 producten
La Sacristia AB (37,5 cl) - Segunda Saca 2015
La Sacristia AB (37,5 cl) - Segunda Saca 2015 | Manzanilla en Rama - sherry uit Jerez - palomino fino
Verkoper Antonio Barbadillo Mateo
Normale prijs
€18,70
Aanbiedingsprijs
€18,70
Normale prijs
Eenheidsprijs
per 
La Sacristia AB (37,5 cl) - Saca 2018
La Sacristia AB (37,5 cl) - Saca 2018 | Manzanilla en rama - sherry uit Jerez - palomino fino
Verkoper Antonio Barbadillo Mateo
Normale prijs
€18,70
Aanbiedingsprijs
€18,70
Normale prijs
Eenheidsprijs
per