Gratis levering vanaf 50 euro (in België)

Collectie: Atalayas de Golbàn

Atalayas werd opgericht met als doel Riberawijnen te maken die de gepriviligeerde ligging van z'n wijngaarden in de Atautavallei weerspiegelen. Op de 40 ha. wijngaard die de bodega rijk is, slaagt oenologe Almudena Alberca - jawel, dezelfde Almudena als bij Dominio de Atauta - er met brio in dat de doen. En dat voor een prijs die meer dan de redelijkheid zelve is.

De percelen bevinden zich op een hoogte van 950 tot 980m. Het klimaat is er extreem continentaal ( lange, koude winters en korte, hete zomers ) met een beperkte Mediterrane invloed. De bodem bestaat hoofdzakelijk uit zand,kleisteen en rivierrotsen. De stokken zijn tussen 60 en 80 jaar oud en staan aangeplant in gobelet, wat manuele pluk nodig maakt. Gemiddeld staat er 1 plant op een oppervlakte van 2mx2m, wat maakt dat er niet meer dan 2500 stokken per ha zijn aangeplant, met een beperkte opbrengst van 4000kg per ha. Al deze factoren zorgen voor uitgepuurde, evenwichtige wijnen waarvan de druiven tot in de perfectie zijn gerijpt.

DO Ribera del Duero

DO Ribera del Duero is gelegen in Midden Spanje, 100 km ten noorden van Madrid. Samen met Rioja en Priorato wordt de DO gerekend tot dé topregio's voor Spaanse wijnen. Hoogte tussen 700 en 850 m, koude winters en warme zomers, maar ook met een groot temperatuursverschil tussen dag en nacht, wat de druiven een langzame rijping en excellente zuurtegraad geeft. Absolute bewaarwijnen in de Crianza/Reserva uitvoeringen.

De Ribera del Duero is gezegend met een combinatie van terroir, microklimaat en een inheemse druivensoort waarvan uitstekende en complexe rode wijnen gemaakt kunnen worden. Op deze hoogte geeft Tempranillo (ook Tinta del País of Tinto Fino genoemd) verfrissend zure druiven met dunne schillen, die daardoor zorgen voor wijnen die zowel jong als als Gran Reserva heerlijk smaken. Na toekenning van de D.O. in 1982 werden veel wijngaarden herplant en alle soorten bodega’s, variërend van kleine familiebedrijven tot grote coöperaties en wijndomeinen, begonnen te investeren in moderne vinificatietechnologie. Tegelijkertijd startten families, die voorheen hun druiven oogstten en verkochten aan bodega’s, hun eigen kleine wijnmakerijen en daarnaast stimuleert het Consejo regulador onderzoeks- en ontwikkelingsprojecten, variërend van geautomatiseerde oogstchecks tot onderzoek naar alternatieve bestrijdingsmiddelen. 

Deze nieuw verworven collectieve kennis heeft een enorm effect gehad op de kwaliteit van de wijn, die nu over de gehele wereld wordt geëxporteerd. Er is een wijnmuseum in het kasteel van Peñafiel en een Centro de Interpretación del Vino (een museum dat geheel in het teken staat van de wijnbouw) in Aranda del Duero (Burgos). 

 

0 producten

Er zijn geen producten in deze collectie