Collectie: Bodegas de Los Ríos Prieto
Een nieuw opgestarte bodega (oprichting in 2002) brengt nu zijn eerste wijnen op de markt, maar beschikt over wijngaarden beplant met decennia oude Tempranillo druivenstokken en een kleine aanplant van Cabernet Sauvignon. Een groep met jeugdig oenologisch enthousiasme en een resolute keuze voor kwaliteit. Moderne wijnen met nadruk op fruitigheid en concentratie. In drie, klassieke, variaties voor rood. Ondertussen maken ze in Rueda ook een lekkere Verdejo ( witte wijn ).
D.O. Rueda : Deze D.O., gelegen tussen Valladolid en Segovia is naast Galicië, de Penedés en Jerez (voor de sherry) ) de bekendste streek voor witte wijnen in Spanje. De aangeplante soorten zijn voornamelijk Verdejo, Viura en Sauvignon blanc. De zone van aanplant ligt op een hoogte van +/- 600 m, maar in de provincie Segovia bereiken de wijngaarden een hoogte van meer dan 800m. Precies daar kozen we onze Rueda wijnen.
Dit oude wijnbouwgebied heeft de laatste jaren een wedergeboorte meegemaakt, dankzij snelle ontwikkelingen die zich na de toekenning van de D.O.-status in 1980 hebben voorgedaan. Het terroir, dat op de hoge noordelijke meseta ligt, strekt zich uit over zacht glooiend landschap tussen steden die in de Middeleeuwen een belangrijke rol speelden in de Spaanse geschiedenis.
Zeer uitgebreide herplanting van de inheemse druivensoorten uit het gebied, met name Verdejo, heeft geleid tot de productie van een nieuwe generatie frisse, jonge, zeer fruitige wijnen die tegenwoordig ook geouderd worden.
Tegenwoordig beschikken bijna alle bodega’s over roestvrijstalen vinificatie-apparatuur en gebruikt men – om oxidatie te voorkomen – nachtelijk machinaal oogsten en inert gas op de druiven tijdens het transport van de wijngaard naar de persen.
De D.O. Rueda en de stad met dezelfde naam liggen ongeveer 170 km ten noordwesten van Madrid in Castilië en León. Dit is vlak, maar hoog gelegen mesetagebied met brede horizons en zachtglooiende heuvels. De wijngaarden zijn verdeeld over drie districten: de meerderheid ligt in Valladolid, maar de overige liggen in Avila en Segovia. De Duerorivier stroomt van oost naar west door het noordelijk deel van het wijnbouwgebied. Dichtbij de rivier vindt men leemachtige, alluviale bodem met een kalksteengehalte tot 24%. In het zuiden is de bovenlaag bruin en zanderig met een onderlaag van zandsteen en klei. De afwatering is goed, de grond is redelijk rijk aan ijzer en is over het algemeen makkelijk te bewerken. De hoogte van het gebied varieert van 600 tot 780 meter.
Het klimaat in Rueda is continentaal en winderig. De temperatuur zakt in de winter fors onder het vriespunt en er kunnen strenge vorst, mist, storm en hagel voorkomen. In de zomer zijn er lange, hete dagen met een ononderbroken hoeveelheid zon, hoewel de temperatuur niet zo hoog stijgt als de maxima op de zuidelijke meseta; ook komen er stormen voor.
Regen is een essentiële factor voor de kwaliteit van de wijn. Normaal valt deze in het voor- en najaar met zo nu en dan een jaar waarin hij sporadisch en gelijkmatig valt, waardoor een uitzonderlijk oogstjaar wordt gemaakt. Incidenteel komt gedurende het gehele jaar droogte voor.
De belangrijke druivensoorten in de witte wijngaarden zijn Verdejo (52%), Viura (22,5%) en Sauvignon blanc (7%)
Binnen de regels van de D.O. Rueda wordt tegenwoordig ook rode wijn, gemaakt van Tempranillo, Cabernet Sauvignon, Merlot en Garnacha, toegestaan. Hoewel er nog altijd Palomino Fino (18%) staat aangeplant, is nieuwe aanplant van deze druif verboden.
De opbrengst per hectare ligt tussen een kwart en de helft van de toegestane hoeveelheden. De meeste wijngaarden zijn aangeplant met 3 meter tussenruimte tussen de rijen wijnstokken, zodat machinaal geoogst kan worden. Dit is erg belangrijk geweest voor het verbeteren van de kwaliteit, met name doordat hierdoor een snelle nachtelijke oogst kan plaatsvinden. Irrigatie is tot bepaalde data toegestaan (31 juli in Avila en Valladolid en 15 augustus in Segovia).
Er zijn drie types jonge witte wijn: Varietal Verdejo’s met tenminste 75% Verdejo, die Rueda Superior genoemd worden, 100% Varietal Sauvignon Blanc en Rueda Blanco, die gemaakt moet zijn met tenminste 40% Verdejo of Sauvignon blanc. Verdejowijnen zijn te kenschetsen door hun zeer aromatische, citroengrasachtige smaak en goede structuur.
Mousserende wijnen (D.O. Rueda Espumoso) moeten voor de halfdroge en halfzoete wijnen met tenminste 40% Verdejo gemaakt zijn en met 85% Verdejo voor de Brut en Brut Nature wijnen.
Zowel Rueda Palido en Rueda Doradowijn mogen met iedere combinatie van toegestane druivensoorten gemaakt worden.
De rosé en rode wijn die in 2001 binnen de regels gedefinieerd werden, worden respectievelijk met 50% blauwe druivensoorten (rosé) en 50% Tempranillo (rood) gemaakt.
De lichte, frisse witte wijnen waarom Rueda bekend staat, worden gemaakt van druiven die in eerste instantie tot onder de gistingstemperatuur gekoeld worden en die vervolgens tijdens de gehele koude gisting onder gas blijven. Er wordt zeer voorzichtig geperst en de vrij afgelopen most wordt vermengd met wat geperste wijn.
Er zijn geen producten in deze collectie