Gratis levering vanaf 50 euro (in België)

Collectie: Bodegas La Canetana

Bodegas La Canetana is een project van Vlaamse wijnbouwers in Spanje. In 2014 namen Tine Decorte en Peter Van Coppenolle een 20 jaar oude bodega over, met ongeveer 4 hectare wijngaarden, in Canet lo Roig. De bodega was al jaren niet meer actief, de wijngaarden enigszins verwaarloosd.

Ondertussen hebben beiden de opleiding wijnbouw/wijn maken achter de rug, en een 4 jaar durende opleiding sommelier. In 2021 kijken ze terug naar enkele spannende jaren: met een uit de hand gelopen passie, nam hun leven een heel andere wending. Ze snoeien en oogsten zelf en zijn bovendien zelf de wijnmakers.

Het project onderging een hele nieuwe aanpak, en werd Bodegas La Canetana gedoopt, genoemd naar een inwoner van Canet lo Roig, waar de wijngaarden en bodega gelegen zijn.

Terroir en snoeiwijze

Canet Lo Roig is een klein dorpje met 600 inwoners in de regio Baix Maestrat, in de provincie Castellon. Het is gelegen ten zuiden van de monding van de Ebro, aan de Middellandse Zee. Tussen Tarragona en Valencia, op een hoogte van 300 meter. Mediterraan klimaat met hete zomers en relatief koele nachten. Droge wind uit het gebergte houdt de wijngaarden gezond en creëert een micro-klimaat.

De bodem bestaat uit zanderige leemgrond, met veel gesteente. Deze unieke terroir geeft aan de wijnen van La Canetana een mooie kruidigheid.

De wijngaarden van La Canetana,  met 20 jaar oude druivelaars waren gesnoeid volgens de klassieke methode “en vaso” (de typische laag gesneden “bolletjes”) maar werden volledig omgebouwd volgens het “espaldera" systeem (dubbele guyot), met geleidingsdraden. 

Variëten

Oorspronkelijk bestond de wijngaard uit heel wat tempranillo, garnacha, merlot, cabernet sauvignon en verschillende kleinere hoeveelheden witte druiven, van albarino tot muskat.

Tempranillo is niet echt geschikt voor het klimaat van de Middellandse zee, en evenmin witte druivensoorten zoals albarino, die typisch zijn voor Galicië. Daarom werden deze planten vervangen door 6000 nieuwe planten, waarvan voornamelijk monastrell, marselan en cabernet franc en garnacha blanca. Met deze laatste maken wijnmakers in de aanpalende streek Terra Alta prachtige witte wijnen mee.

 

0 producten

Er zijn geen producten in deze collectie