Collectie: D.O.P. Brandy de Jerez
Geschiedenis:
Het waren de Moren die tijdens de Reconquista (van 711 tot 1492) de kunst van het distilleren Spanje binnen brachten. De moslims mochten de lokale wijnen in de streek rond Jerez niet drinken vanwege hun geloof. Ze distilleerden de wijnen tot alcohol die gebruikt werd als ontsmettingsmiddel of als basis voor medicijnen, cosmetica en parfum.
Vanaf de 16de eeuw werd veel van de geproduceerde alcohol verscheept naar Engeland, de Nederlanden en Frankrijk. Dit gebeurde in eikenhouten vaten. Op een godsgegeven moment ondervond men welke invloed de vaten na een tijdje hadden op het distillaat... hallo brandy!
De technieken werden verfijnd door Engelse en Franse wijnhandelaren die zich in het begin van de jaren 1800 vestigden in de streek. Ze werkten samen met lokale wijnmakers en zo ontstonden de eerste brandymerken.
Productieproces:
Brandy wordt gedistilleerd uit witte wijn (zoals Grappa, Cognac, Armagnac). In het begin werd de lokale palomino daarvoor gebruikt, maar vanaf het begin van de 20ste eeuw werd de vraag zo groot dat werd overgeschakeld op andere druiven. Vandaag worden de meeste distillaten gemaakt van een basiswijn van de airéndruif, afkomstig uit Castilia-La Mancha of Extramadura. Meestal wordt de palomino ook als te kostbaar beschouwd om brandy van te stoken, al zijn er enkele producenten die nog palomino gebruiken in blends.
Van die basiswijn moet je je trouwens niet teveel voorstellen, hij is bedoeld om te
distilleren, niet om zelf gedronken te worden. Hij wordt één keer gedistilleerd in koperen alambiques (alquitaras) tot alcohol van max. 70% (holandas genoemd), tussen 70 en 86% (aguardientes) of tussen 86 en 95% (destilados). Voor Brandy de Jerez worden de distillaten gerijpt op eiken vaten. Dit hoeven niet de typische oudere bota’s van 600 liter te zijn. Meestal gaan ze in nieuwe vaten van Amerikaanse eik die enkele maanden gevuld worden met sherry zodat het hout geïmpregneerd geraakt met smaken en aroma’s. Hiervoor worden meestal Oloroso en PX gebruikt.
Net zoals klassieke sherry’s worden de brandy’s opgevoed in een systeem van soleras en criaderas: als een deel van de oudste brandy gebotteld wordt, gaat men dat vat aanvullen met jongere brandy en het vat waaruit die jongere brandy wordt genomen, vult men dan weer aan met nog jongere...
Voorschriften van de D.O.
De vaten die gebruikt worden moeten minstens 3 jaar gebruikt zijn voor het opvoeden van sherry. Holandas moeten minstens 50% uitmaken van het distillaat. De brandy mag alleen geproduceerd worden in de sherrydriehoek en zoals hierboven vermeld, moet dat gebeuren in een systeem van soleras en criaderas.
Er worden 3 klassen onderscheiden:
- Solera, met een gemiddelde rijpingstijd van minimum 6 maanden.
- Solera Reserva: gemiddelde rijping van minstens een jaar.
- Solera Gran Reserva: een gemiddelde rijping van minstens 3 jaar.
De betere Gran Reserva’s rijpen echter veel langer dan die 5 jaar.
© D.O. Brandy de Jerez
- Normale prijs
- €39,60
- Aanbiedingsprijs
- €39,60
- Normale prijs
-
- Eenheidsprijs
- per
- Normale prijs
- €89,60
- Aanbiedingsprijs
- €89,60
- Normale prijs
-
- Eenheidsprijs
- per