Collectie: D.O.P. Cebreros
Inleiding
Cebreros is pas in 2019 erkend als D.O.P. (Denominación de Origen Protegida). De appellatie is nog relatief onbekend, maar de combinatie van oude garnachastokken, grantiebodems, een bergklimaat en enkele dynamische wijnmakers maken dat het op korte termijn één van 's werelds meest beloftevolle wijnstreken is geworden.
Situering en wijnbouw
D.O.P. Cebreros maakt deel uit van Sierra de Gredos, een bergketen ten Noordwesten van Madrid. De naam van die bergketen is ook de naam voor de overkoepelende wijnregio waarvan Cebreros deel uitmaakt. Binnen dat gebied vormt Cebreros de overgang van Noord naar Zuid. Het is een ruige, wilde plek waar al in de dertiende eeuw wijn werd gemaakt, die erg populair was in Madrid en Ávila. Einde negentiende / begin twintigste eeuw produceerde men vooral zware, alcoholrijke wijnen die gebruikt werden om blends te 'pimpen'. Phylloxera (druifluis) kwam pas laat in Cebreros en zorgde ook voor minder grote verliezen dan in andere Spaanse wijngebeiden. In de jaren 1970 kwam er dus al snel weer herstel van de wijnbouw. Het gebied kreeg de benaming Vino de la Tierra en, hand in hand met nieuwe generaties wijnmakers en nieuwe ideeën probeert deze jonge D.O.P. te zich consolideren als een van de beste en meest veelbelovende vertegenwoordigers van de rode garnacha en de witte albillo real.
Vandaag...
...spant weldoordachte oenologie de kroon. Er zijn vele nieuwe projecten met oude wijngaarden en er hangt een open sfeer, waar een coöperatieve naast een klein wijnhuis kan staan en biodynamici werken in harmonie met meer traditionele wijnmakers. De D.O.P. is zeer actief en benadert de organisatie van de appellatie op z'n Bourgondisch: van regionale wijnen naar village wijnen, over single vineyards tot single parcels: respect voor kwaliteit en oorsprong.
Terroir
Het klimaat in Cebreros is warmer dan in de omgeving. Het regent er wat minder. De hooggelegen wijngaarden bestaan vooral uit granietbodems. Dit maakt dat tannines fijner zijn, zachter, het fruit rijper, wijnen complexer, gestructureerd, met voldoende aciditeit. De lokale verschillen maken de regio ongemeen boeiend, maar algemeen kan je stellen dat de garnachawijnen veel verfijning vertonen, met een opmerkelijke mineraliteit.
Data
- 445 hectaren wijngaard, waarvan bijna 60% tussen 60 en 90 jaar oud is.
- 13 bodega's, 300 druiventelers
- 85% garnacha tinta, 10% albillo real, de rest is tempranillo en garnacha tintorera
- klimaat: mediterraan met ferme continentale invloeden, met grote lokale verschillen
- bodem: hoofdzakelijk graniet met lage PH-waarden. Hier en daar komt ook leisteen voor.
- Normale prijs
- €13,70
- Aanbiedingsprijs
- €13,70
- Normale prijs
-
- Eenheidsprijs
- per
- Normale prijs
- €27,80
- Aanbiedingsprijs
- €27,80
- Normale prijs
-
- Eenheidsprijs
- per
- Normale prijs
- €24,30
- Aanbiedingsprijs
- €24,30
- Normale prijs
-
- Eenheidsprijs
- per
- Normale prijs
- €13,50
- Aanbiedingsprijs
- €13,50
- Normale prijs
-
- Eenheidsprijs
- per
- Normale prijs
- van €22,75
- Aanbiedingsprijs
- van €22,75
- Normale prijs
-
- Eenheidsprijs
- per
- Normale prijs
- van €22,75
- Aanbiedingsprijs
- van €22,75
- Normale prijs
-
- Eenheidsprijs
- per
- Normale prijs
- €15,20
- Aanbiedingsprijs
- €15,20
- Normale prijs
-
- Eenheidsprijs
- per
- Normale prijs
- €44,60
- Aanbiedingsprijs
- €44,60
- Normale prijs
-
- Eenheidsprijs
- per
- Normale prijs
- €27,80
- Aanbiedingsprijs
- €27,80
- Normale prijs
-
- Eenheidsprijs
- per
- Normale prijs
- €44,60
- Aanbiedingsprijs
- €44,60
- Normale prijs
-
- Eenheidsprijs
- per