Collectie: de Los Ríos Prieto
Bodegas de los Rios Prieto is pas opgericht in 2002 en beschikt over 45 ha wijngaarden van gemiddeld 25 jaar oude Tempranillo druivenstokken en een kleine aanplant van Cabernet Sauvignon. Deze stokken bevinden zich op verschillende locaties met verschillende bodemstructuur wat het mogelijk maakt om telkens unieke en evenwichtige blends te maken. De opbrengst wordt bewust beperkt gehouden op ongeveer 5.000 kg per ha en wordt door de bodega zelf maar voor 50% gebruikt voor de eigen wijnproductie. Het andere deel wordt verkocht aan producenten uit de regio: een duidelijke keuze voor kwaliteit. Bodegas de Los Ríos Prieto maakt moderne wijnen met nadruk op fruitigheid en concentratie.
D.O. Ribera del Duero is gelegen in centraal Spanje zo'n 100 km ten noorden van Madrid in het zuiden van de provincie Burgos. Samen met Rioja en Priorat wordt de D.O. gerekend tot dé topregio's voor Spaanse wijnen. In de zomer is het er erg warm maar de de ligging op een hoogte tussen 700 en 850 m koelt het 's nachts altijd sterk af. Dit temperatuurverschil zorgt voor intense, krachtige en volle wijnen door een langzame rijping en excellente zuurtegraad. De betere crianza's en reserva's zijn absolute bewaarwijnen.
Ribera del Duero is gezegend met een combinatie van terroir, microklimaat en een inheemse druivensoort waarvan uitstekende en complexe rode wijnen gemaakt kunnen worden. Op deze hoogte geeft Tempranillo (ook Tinta del País of Tinto Fino genoemd) verfrissend zure druiven met dunne schillen, die daardoor zorgen voor wijnen die zowel jong als als Gran Reserva heerlijk smaken. Na toekenning van de D.O. in 1982 werden veel wijngaarden herplant en alle soorten bodega’s, variërend van kleine familiebedrijven tot grote coöperaties en wijndomeinen, begonnen te investeren in moderne vinificatietechnologie. Tegelijkertijd startten families, die voorheen hun druiven oogstten en verkochten aan bodega’s, hun eigen kleine wijnmakerijen en daarnaast stimuleert het Consejo regulador onderzoeks- en ontwikkelingsprojecten, variërend van geautomatiseerde oogstchecks tot onderzoek naar alternatieve bestrijdingsmiddelen.
Deze nieuw verworven collectieve kennis heeft een enorm effect gehad op de kwaliteit van de wijn, die nu over de gehele wereld wordt geëxporteerd. Er is een wijnmuseum in het kasteel van Peñafiel en een Centro de Interpretación del Vino (een museum dat geheel in het teken staat van de wijnbouw) in Aranda del Duero (Burgos).
Er zijn geen producten in deze collectie