Collectie: Doniene Gorrondona
De bodega is gelegen in Bakio, ten noorden van Bilbao, de bakermat van de Txakoli. Het was een familiebedrijfje dat de evolutie heeft doorgemaakt van een traditioneel landbouwbedrijf naar een moderne wijnmakerij. Er was al sprake van enige wijnbouw in 1851, maar de echte turn-over kwam er pas in 1994 toen 4 vrienden - Itziar Inausti (oenologe en wijnmaakster), Julen Frías (agronoom), Egoitz Inausti (Itziar's broer die samen met Julen de wijngaarden beheert) en Andoni Sarratea (journalist en wijnfanaat) aan het roer kwamen en er resoluut gekozen werd voor professionalisme. De focus kwam helemaal op wijn te liggen. In datzelfde jaar stonden zij ook mee aan de wieg van de oprichting van de D.O. Bizkaiko Txakolina. Doniene Gorrondona heeft trouwens ook een eigen distilleerderij met koperen stills.
Het gebied waarin Doniene gelegen is, heeft een bijzonder klimaat: dicht bij de Atlantische Oceaan maar beschermd door de bergen die de vallei naar het westen toe afsluiten. De wijngaarden liggen op hellingen georiënteerd naar het zuiden en het zuidwesten. De bodems zijn zeer divers en bieden de mogelijkheid om wijnen met een zeer uitgesproken persoonlijkheid te maken. De temperaturen zijn er het jaar door gematigd, de vegetatieve cyclus is lang, met een oogstperiode die traditioneel ergens in oktober is gesitueerd.
De bodega werkt constant aan vernieuwing en experiment. Ze proberen nieuwe druivensoorten uit, experimenteren met alternatieve wijnmaakmethodes, streven bewust naar lage rendementen en gebruiken bijzonder weinig toegevoegde sulfieten voor een naar Spaanse normen zo noordelijk gelegen en vochtige regio... Ondertussen worden ze dan ook beschouwd als één van de vaandeldragers van een nieuwe generatie wijnbouwers in Baskenland en zijn hun wijnen frappante voorbeelden van de kwaliteit die Txakoli kan bereiken.
- de focus ligt op terroir
- sinds 2011 worden er alleen nog wijngaardeigen, autochtone gisten gebruikt, wat de wijnen nog meer terroir-gedreven maakt.
- alleen lokale druivensoorten, geen internationale rassen
- de wijngaarden worden biologisch bewerkt. Het gebruik van toegevoegde sulfieten wordt zo laag mogelijk gehouden. Opmerkelijk voor een regio waar het toch regelmatig regent. Een van hun wijnen -Iri- wordt zelfs gevinifieerd zonder toegevoegd sulfiet.
- Itziar maakt zuivere, elegante wijnen, die tot de meest authentieke van de regio behoren.
- Normale prijs
- €13,60
- Aanbiedingsprijs
- €13,60
- Normale prijs
-
- Eenheidsprijs
- per
- Normale prijs
- €17,90
- Aanbiedingsprijs
- €17,90
- Normale prijs
-
- Eenheidsprijs
- per
- Normale prijs
- €16,80
- Aanbiedingsprijs
- €16,80
- Normale prijs
-
- Eenheidsprijs
- per
- Normale prijs
- €23,50
- Aanbiedingsprijs
- €23,50
- Normale prijs
-
- Eenheidsprijs
- per
- Normale prijs
- €18,90
- Aanbiedingsprijs
- €18,90
- Normale prijs
-
- Eenheidsprijs
- per
- Normale prijs
- €29,60
- Aanbiedingsprijs
- €29,60
- Normale prijs
-
- Eenheidsprijs
- per
- Normale prijs
- €39,60
- Aanbiedingsprijs
- €39,60
- Normale prijs
-
- Eenheidsprijs
- per
- Normale prijs
- €18,90
- Aanbiedingsprijs
- €18,90
- Normale prijs
-
- Eenheidsprijs
- per
- Normale prijs
- €13,60
- Aanbiedingsprijs
- €13,60
- Normale prijs
-
- Eenheidsprijs
- per