Collectie: El Progreso
El Progreso is de oudste, ononderbroken actieve wijncoöperatieve van Spanje, gesticht in 1917. Indertijd opgericht als een soort vakbond die opkwam voor de rechten van een handwerkende doch miskende wijnbouwersklasse - en tezelfdertijd probeerde hun produkten op een deftige manier te commercialiseren. Het aantal vennoten steeg continu en er werden ook meer en betere wijnen gemaakt. 50 jaar na de oprichting, in 1967 dus, smolt El Progreso samen met twee belangrijke landbouwcoöperaties en werd één van de grootste coöperatieve bedrijven van z'n tijd. Na ongeveer een eeuw van onophoudelijke inspanningen is El Progreso nu uitgegroeid tot wat men gerust een voorbeeld kan noemen van goede en innovatieve samenwerking tussen verschillende wijnbouwers : gericht op innovatie en kwaliteit, met respect en passie voor het land en z'n vruchten.
DO La Mancha
Gelegen op de zuidelijke Castiliaanse meseta, 60 km van Madrid, is La Mancha de grootste herkomstbenaming van Spanje. Hij beslaat 30.700 vierkante kilometer en daarmee ongeveer de helft van de provincie Castilië. De wijngaarden liggen in 182 gemeenten: 12 in het district Albacete, 58 in Ciudad Real, 66 in Cuenca en 46 in Toledo, hoewel er wel wat wijzigingen op stapel staan, omdat sommige gebieden hun registratie niet geheel bijgewerkt hebben.
De kracht van de wijnbouwtraditie van het gebied weerspiegelt een serie intrinsieke en natuurlijke omstandigheden die de wijnbouw gunstig gezind zijn en die zorgen voor wijn met een uitstekende kwaliteit. La Mancha is een ideaal wijnbouwgebied omdat, ondanks een lage opbrengst per hectare, de kwaliteit van het fruit, de rijpingscyclus en de gezondheid van de wijnstokken uitzonderlijk goed zijn.
Het beeld van La Mancha als een immens plateau met woestijnachtig landschap dat enorme hoeveelheden bulkwijn van lage kwaliteit produceerde, is inmiddels al lang verdwenen. Tegenwoordig hebben deze wijnen zonder twijfel hun plaats tussen de meest gerenommeerde wijnen ter wereld verdiend.
La Mancha is daarnaast ook het grootste wijnproducerende gebied ter wereld, met een totaal areaal van 191.699 hectare wijngaard, een echt ongelooflijk getal dat ervoor zorgt dat een groot deel van alle wijn die geproduceerd wordt in Spanje hier wordt gemaakt.
Tot voor enkele decennia was La Mancha vooral gekend voor de produktie van wijnalcohol en matig interessante bulkwijnen - vooral witte wijn gemaakt van de Airèndruif. Maar door recente investeringen in technologie, materiaal en vooral het aantrekken van de juiste mensen ( oenologen en chemici ), heeft de kwaliteit een hoge vlucht genomen. Al is er duidelijk nog steeds werk aan de winkel. Naast Airèn werden er ondertussen ook andere witte druivenrassen aangeplan ( Macabeo, Sauvignon Blanc en Chardonnay ). In rood is het areaal Cencibel ( Tempranillo ) gestegen tot meer dan 18.000 ha, en wordt ondertussen aangevuld met Monrovia, Garnacha, Syrah,...
Klimaat : De vlakten van La Mancha, gelegen op een gemiddelde hoogte van ca. 700 meter, hebben een typisch continentaal klimaat; de ijzig koude winters maken in het voorjaar vrijwel direct plaats voor een verzengende hitte in de zomer. De zomertemperatuur is vaak 45ºC, terwijl in de winter de temperatuur kan dalen tot –12/15ºC.
Het gebied is redelijk vlak met zo nu en dan een heuvel. De roodachtig bruine bodem, die stamt uit Mioceensediment, heeft een hoog kalksteengehalte.
Het gebied is het hele jaar droog omdat de omringende bergen de toegang blokkeren voor vochtige fronten vanuit de zee.
De hoeveelheid regen is schaars – slechts 300 tot 400 mm per jaar – en lange periodes van droogte komen vaak voor. Dit is ook de doorslaggevende oorzaak voor het feit dat meer dan 95% van La Mancha’s wijngaarden uit zeer droge landbouwgrond bestaat. Daarnaast heeft de streek meer dan 3.000 uur zon per jaar.
Er zijn geen producten in deze collectie