Collectie: D.O.P. Empordà
Situering
Deze Denominación de Origen ligt helemaal in het noordoosten van Catalonië, vlak over de grens met Frankrijk, daar waar de Pyreneeën uitlopen in de Middellandse Zee.
Geschiedenis
Nog voor onze jaartelling werd in Empordà al wijn gemaakt, onder invloed van de Grieken en de Phoeniciërs. Later volgden -heel klassiek in de geschiedenis van de wijnbouw in Europa- de Romeinen en de monniken van de Benedictijner Orde.
Oorspronkelijk waren zoete, niet-versterkte wijnen de specialiteit van het gebied, zoals net over de grens in Frankrijk, maar tegenwoordig krijgen de bodega’s steeds meer erkenning voor hun moderne, jonge rode wijnen.
Wijnbouwers en wijnmakers in de wijngaarden van de Ampurdán, in het Catalaans Empordà genoemd, hebben hun aandacht gericht op gezondere wijnstokken en nieuwe vergistingstechnologieën. Als gevolg hiervan belooft dit gebied een producent van hoogkwalitatieve wijnen te worden.
Hoewel dit gebied oorspronkelijk veel coöperaties kent, duiken er steeds meer kleine familiebodega’s op, vaak geleid door jonge oenologen. Ook zij vernieuwen de wijnbereidingsmethodes.
Terroir, klimaat en druiven
D.O. Empordà bestaat uit 2 deelgebieden, Alt Empordà (het noorden) en Baix Empordà (het zuiden). De bodems bestaan hoofdzakelijk uit kalksteen en zand, met graniet in de meer bergachtige streken en klei aan de rivieren. Het klimaat is gematigd mediterraan met een wat vochtige zuidenwind én een regelmatig weerkerende, felle, droge wind uit het noorden: de Tramontana. De Tramontana is van groot belang voor de wijnbouw, want de wind zorgt er immers voor dat de wijngaarden gezond blijven en ook grotendeels vrij van infecties en ziekten. De winters zijn zacht, de zomers getemperd. De gemiddelde jaartemperatuur is 16°C, met een regenval van 600 mm tot 700 mm.
Cariñena is nog steeds de meest aangeplante druif. Ze wordt zowel gebruikt voor rosés, voor rood als voor wit (gemaakt zonder maceratie dan en gemengd met andere witte druiven). Garnacha blanca, macabeo, xarel.lo, malvasia, chardonnay, gewürtztraminer, picapol en muscat zijn courante witte druivenrassen. Bij de blauwe druiven werd er naast voornoemde cariñena ook garnacha tinta, cabernet sauvignon, cabernet franc, syrah, monastrell, merlot en tempranillo aangeplant. Empordà staat bekend om het experimenteren met al die rassen.
Over het algemeen zijn de rode wijnen eerder ‘jong’ van karakter, al bestaan er ook crianza’s. Meer dan de helft van de totale productie bestaat overigens uit rode wijn, waarvan de kwaliteit elk jaar toeneemt. Naast fijne witte wijnen en rosés, kan je ook wat cava ontdekken, en enkele zeer goede dessertwijnen van garnacha en malvasia.
© Foto: Markus Winkler - Burst
Er zijn geen producten in deze collectie