Gratis levering vanaf 150 euro (in België)

Collectie: Equipo Navazos

Equipo Navazos is een groep van sherry-experten die in de bodegas's van Jerez, Sanlucar de Barrameda en El Puerto de Santa Maria op zoek gaan naar bijzondere wijnen - lees : wijnen met een bijzondere kwaliteit - om die dan te gaan commercialiseren. Deze groep werd in 2005 gesticht door Jeùs Barquin ( culinair recensent ) en Eduardo Ojeda ( oenoloog ), nadat ze in bodega Sanchez Ayala een aantal vaten amontillado hadden ontdekt die gedurende 20 jaar vergeten waren en onaangeroerd bleven. Ze mochten er één vat van bottelen en op die manier werden er 600 flessen van ' La Bota de Amontillado ' gemaakt. Deze flessen werden dan onder de socio's van de groep verdeeld. De socio's zijn sherryverdelers - en liefhebbers in binnen - en buitenland die de flessen kunnen aankopen.

Vanaf 2006 kwamen er meer gelimiteerde selecties onder de naam ' La Bota de... ' waarbij een aantal bijzondere vaten manzanilla, fino, amontillado, palo cortado, oloroso en Pedro Ximénez werden gebotteld. Vooral de vaten die buiten de traditionele solera's vallen ( zoals de Bota Punta en de Bota NO ) en die tot dan toe niet verkrijgbaar waren buiten de muren van de bodega's zelf, scoren bijzonder hoog. De bottelingen krijgen een volgnummer en de exacte bottelingsdatum mee zodat de consument perfect kan nagaan hoe lang de wijn op fles heeft kunnen evolueren. Vanaf 2007 besloot Equipo Navazos de bottelingen te commercialiseren, al blijven de beschikbare hoeveelheden steeds beperkt tot maximum een paar duizend flessen. Elke botteling heeft dus ook z'n eigen, heel specifieke karakter, hetgeen dan weer afwijkt van het streven naar een constante, herkenbare kwaliteit dat aan de basis ligt van het solera-systeem.

Net dit laatste kenmerk van de Bota's maakt dat deze flessen echte collector's items zijn geworden, een botteling ( saca ) is immers uniek en kan niet herhaald worden.

DO Jerez - Manzanilla : Sherry is een wijn met een beschermde herkomstbenaming en mag alleen uit het zuidelijkste deel van het Spaanse Andalusië komen. Dit sherrygebied wordt officieel aangeduid met DO Jerez (Xérès) Sherry y Manzanilla. De streek vormt op de kaart een uitgestrekte driehoek, tussen Sevilla en Cádiz. Het is een prachtig gebied met pittoreske witte dorpjes, glooiende wijngaarden, schitterende paleizen en een uitbundig straatleven.

Landinwaarts, in het hart van de streek, ligt de stad Jerez de la Frontera. Hier komt ook de naam van de wijn vandaan. Sherry is namelijk de Engelse verbastering van Sherris, de oude Moorse naam voor Jerez. In het oude Moorse centrum van de stad zijn veel bodega’s gevestigd. In de tapasbars worden de heerlijkste hapjes geserveerd, onder het genot van een glaasje sherry. Ook in de vissersplaats Sanlúcar de Barrameda vind je veel bodega’s. Het plaatsje is beroemd om de productie van de speciale sherrysoort manzanilla. De 3e belangrijke sherryplaats is de havenstad El Puerto de Santa Maria. Hiervandaan worden de sherry’s al honderden jaren verscheept.

De sherrystreek is om 2 redenen bijzonder geschikt voor de productie van deze speciale wijn. Ten eerste is het klimaat is zeer gunstig voor de groei van de druiven. In de zomer wordt het erg heet, met verkoelende westenwinden vanuit zee. De 2e reden is dat het gebied een bijzondere bodem heeft, de zogeheten albariza. Deze is oogverblindend wit van kleur en heel kalkrijk. Daardoor ontwikkelen de druiven een elegante smaak en aroma. De kalkbodem absorbeert het regenwater heel goed. Zo is er altijd een voorraadje water in de bodem aanwezig voor de wijnstokken, zelfs in de droge zomermaanden. De meeste druiven worden verbouwd op albariza. Daarnaast zijn er nog 2 andere grondsoorten: de barro (kleigrond) en de arena (zandgrond). Op deze 2 bodemsoorten groeit slechts een heel klein gedeelte van de druiven.

De palomino-druif is met 95% van de aanplant veruit de belangrijkste druif voor sherry. Daarnaast worden ook de muscat (in Spanje moscatel genaamd) en de Pedro Ximénez gebruikt. Deze 2 druivenrassen worden na de oogst vaak in de zon te drogen gelegd. Daardoor verdampt het water en neemt het suikergehalte toe. Van de ingedroogde druiven worden zoete wijnen gemaakt. Ze worden ook gebruikt om droge sherry’s iets zoeter te maken.

 

0 producten

Er zijn geen producten in deze collectie