Gratis levering vanaf 50 euro (in België)

Collectie: Hiriart

Hiriart is een nieuwe bodega met een oude historie. in 1750 werd er voor het eerst wijn gemaakt, toen de druiven nog geperst werden in houten ' vaten'. Later, in de 19de eeuw werden de oorspronkelijke 'modderhouten' tanks vervangen door cementen cuves. 

De gloednieuwe bodega Hiriart is gebouwd bovenop de oude stockeerruimtes, die men nog altijd kan bezoeken. De overgrootouders van de huidige eigenaars waren wolhandelaars, die in contact kwamen met de wijncultuur in Bordeaux en voor die tijd gans nieuwe wijntechnologieën meebrachten naar Cigales. 

Ondertussen zijn die technologieën nog verder geëvolueerd en is de bodega een state-of-the art wijnhuis geworden, met respect echter voor de oude tradities van wijnmaken in de streek - een schitterende combinatie van culturen uit Bordeaux en Castilië !

Cigales werd altijd geassocieerd met aromatische - en rosé wijnen. Zodra het gebied echter de D.O.-status had verworven, kregen de producenten ook interesse in het maken van rode wijn. Daarmee volgden ze het voorbeeld van de overige D.O.’s uit de Duerovallei en gebruikten ze bovendien ook de mogelijkheden van de belangrijkste druivensoort uit de regio, Tempranillo, ook bekend als Tinta del País. De bodem, het klimaat en de druivensoorten van dit kleine wijngebied (nog altijd minder dan 3.000 hectare) beloven, samen met de eerste resultaten die door de bodega’s behaald zijn, zeer veel goeds voor de toekomst. Het Consejo Regulador van de D.O. schrijft zelfs nieuwe regelgeving om ook andere druivensoorten – Cabernet Sauvignon en Merlot voor rode wijn en Sauvignon Blanc voor rosé wijn -  toe te staan om de kwaliteit van de wijn te verbeteren. 

Net als de andere D.O.’s in Castilië en León voorzag Cigales in de Middeleeuwen Vallodolid en andere steden van wijn. Terwijl Toro rode wijnen leverde en Rueda witte wijnen, leverde Cigales zijn claret. Deze wijn werd tot kort geleden in kleine oude wijnkelders gemaakt, die als mierenhopen dicht bij de stadjes in de D.O. gelegen waren. 
Vaak werden deze kelders door meerdere kleine wijnboeren gedeeld en sommige waren zelfs 10 meter diep.

De D.O. ligt meteen ten noorden van Valladolid en zijn wijngaarden strekken zich naar het noorden uit tot bijna bij de provincie Palencia. Ze worden doorkruist door de Pisuergarivier, die aan zijn rechteroever glooiende terrassen heeft uitgesleten. De wijngaarden, die op een hoogte van 700 tot 800 meter liggen, liggen over het algemeen op plat terrein. De bodem is lichtbruin en bestaat uit kalkachtig zand en leem met een onderlaag van mergel en klei. De bodemstructuur is korrelig met weinig stenen en weinig organisch materiaal.
  
Dit gebied heeft het kenmerkende continentale klimaat van de centrale meseta met Atlantische invloeden en zeer wisselende temperaturen. Deze zakken in de winter vaak beneden het vriespunt, met vorst tot in het late voorjaar, hetgeen een ernstig risico is voor de wijnbouw. De zomers zijn heet en de temperaturen stijgen tot bijna 40ºC. De hoeveelheid regen is behoorlijk laag (425 mm per jaar) en deze valt meestal in het voorjaar en de herfst. 

De gebruikte druivensoorten zijn de klassieke variëteiten uit de Duero-vallei: Tinta del País (Tempranillo), Garnacha en Garnacha Grís. De witte druivensoorten zijn Albillo en Verdejo, die van oudsher gebruikt werden om aroma aan de rosés te geven. 
Enkele van de grootste wijnhuizen experimenteren tegenwoordig ook met geïmporteerde druivensoorten: Cabernet Sauvignon, Merlot en Sauvignon Blanc. De wijnstokken worden meestal in de traditionele “goblet”-stijl aangeplant, maar de nieuwe wijngaarden, waar meestal Tinta del País staat, werken met trellis en andere geleide structuren en er wordt soms zelfs geïrrigeerd. De oogst is de laatste jaren vervroegd en begint over het algemeen rond 26 september.

De traditionele rosés van Cigales zijn vernieuwd, zodat ze aromatischer en frisser smaken, zoals de huidige markt dat wenst. De eerste rode wijnen die sinds het einde van de jaren ’90 van de 20e eeuw door enkele vooruitstrevende bodega’s gemaakt zijn, omvatten enkele interessante experimentele blends. Met name de Tempranillo-Cabernet Sauvignonblend is veelbelovend. Deze wijnen hebben het in zich om zeer goed te ouderen tot excellente crianza's en reserva's.

 

0 producten

Er zijn geen producten in deze collectie