Gratis levering vanaf 50 euro (in België)

Collectie: Marco Abella

Marco Abella beheert 30ha eigen wijngaarden in Porrera - 6 percelen gelegen op de top van de aanpalende bergen. De wijngaarden zijn gecertificeerd volgens CCPAE, het Spaanse instituut voor organische wijnen. De perecelen liggen tussen 500m en 700m, het hoogst van de ganse Prioratregio. Daarenboven liggen ze het dichtst bij de zee.  Op deze hoogte heerst een specifiek klimaat, dat samen met de rode en grijze leisteen zorgt voor een zachte frisheid en finesse die zo typisch is voor de wijnen van Marco Abella. De Abella familie verbouwt al wijn sinds de 15de eeuw. Grootvader Marco Abella verhuisde na de Phylloxeraplaag ( einde 19de eeuw ) van Barcelona naar Priorat. In het begin van de jaren '90 namen kleinzoon David Marco en zijn vrouw Olivia de bodega over en verdiepten zich in biodynamische wijnbouw. 

 

DOCa Priorato. ( Catalonië). Wijnen uit deze Spaans/Catalaanse topregio zijn stilaan wereldberoemd. Lage opbrengst in wijngaarden die spectaculair zijn uitgehouwen in de leistenen heuvels, en alleen handenarbeid toelaten. De leistenen ondergrond zorgt voor een warmtereservoir in de koele nachten en geeft de wijnen van deze streek een uniek, mineraal, karakter. De topkwaliteit leidde tot de specifieke DOCa erkenning: denomincación de calidad controlada. Een erkenning die enkel ook nog aan Rioja werd toegekend. Natuurlijk culmineert een lage opbrengst en grote faam in een duur(der) prijskaartje. Een uitdaging dus om een (lei)stenen goede Priorat te vinden die ook nog een relatief lage prijsdrempel heeft.

Priorato – Priorat in het Catalaans – is een kleine, unieke enclave met zwarte heuvels, waar al meer dan acht eeuwen krachtige en dieprode wijnen van buitengewone kwaliteit gemaakt worden. Deze D.O. in het district Tarragona kwam gedurende het laatste decennium opeens in de schijnwerpers te staan, nadat producenten nieuwe technologieën begonnen toe te passen. Sinds die tijd hebben de wijngaarden – die aan het begin van de jaren ’80 van de 20e eeuw werden aangeplant met zowel Franse als inheemse druivensoorten – de zo bejubelde ‘nieuwe Priorato’s’ geproduceerd. Tegenwoordig staan deze wijnen uitstekend bekend, niet alleen in Spanje maar ook internationaal. De kwaliteit van de wijnen, zowel de traditionele – als de nieuwe soorten, is gebaseerd op een uniek microklimaat en een unieke bodem. Het is dit terroir en de menging van oude – en nieuwe soorten die ervoor zorgen dat Priorato één van de meest nagevolgde Europese wijnbouwgebieden is geworden. 
Op 6 juli 2009 werd de D.O. gepromoveerd naar D.O.Ca (Denominación de Origen Calificada, ofwel Gekwalificeerde Herkomstbenaming), een hogere categorie die gereserveerd is voor wijnen die gedurende een langere periode een bewezen consistentie en kwaliteit hebben laten zien. 

 

0 producten

Er zijn geen producten in deze collectie