Collectie: Sanchez Romate
Je kan Bodegas Sanchez Romate terugvinden pal in het historische centrum van Jerez - letterlijk in het hart van de DO dus. De bodega werd gesticht in - u leest het goed - 1781 door ene Don Juan Sanchez de la Torré, en is op dit moment één van de laatste huizen die nog volledig in handen is van een Jerez-familie. Dit betekent onder andere dat ze helemaal onafhankelijk hun wijnen kunnen maken, verouderen en verkopen, en ook trouw kunnen blijven aan eigen traditie.
Op het einde van de 19de eeuw begonnen ze met het maken van de Cardinal Mendoza Solera Gran Reserva, een brandy die al snel een waar begrip werd zowel in Spanje als daarbuiten. Tegelijk gingen ze verder met het verouderen en bottelen van uitstekende sherry's - ze werden onder andere aangeduid als hofleverancier van het Vaticaan. Op het eind van de jaren '40 van de vorige eeuw taande echter faam & reputatie, tot de bodega in 1954 werd opgekocht door 5 vrienden, wiens families nu nog steeds Sanchez Romate beheren.
Sanchez Romate heeft wijngaarden op de beste locaties is de streek - meer dan 100ha. in totaal - waar de kwaliteiten van de Palomino schitterend tot hun recht komen. PX en Moscatel worden ingekocht van leveranciers uit onder andere Montilla-Moriles.
De eiken vaten in La Sacristia - het hart van de bodega - zijn gemiddeld 120 jaar oud, en worden nog dagelijks gecontroleerd om lekken te voorkomen. Alles wordt in het werk gesteld om traditie en kwaliteit te garanderen.
DO Jerez - Manzanilla : Sherry is een wijn met een beschermde herkomstbenaming en mag alleen uit het zuidelijkste deel van het Spaanse Andalusië komen. Dit sherrygebied wordt officieel aangeduid met DO Jerez (Xérès) Sherry y Manzanilla. De streek vormt op de kaart een uitgestrekte driehoek, tussen Sevilla en Cádiz. Het is een prachtig gebied met pittoreske witte dorpjes, glooiende wijngaarden, schitterende paleizen en een uitbundig straatleven.
Landinwaarts, in het hart van de streek, ligt de stad Jerez de la Frontera. Hier komt ook de naam van de wijn vandaan. Sherry is namelijk de Engelse verbastering van Sherris, de oude Moorse naam voor Jerez. In het oude Moorse centrum van de stad zijn veel bodega’s gevestigd. In de tapasbars worden de heerlijkste hapjes geserveerd, onder het genot van een glaasje sherry. Ook in de vissersplaats Sanlúcar de Barrameda vind je veel bodega’s. Het plaatsje is beroemd om de productie van de speciale sherrysoort manzanilla. De 3e belangrijke sherryplaats is de havenstad El Puerto de Santa Maria. Hiervandaan worden de sherry’s al honderden jaren verscheept.
De sherrystreek is om 2 redenen bijzonder geschikt voor de productie van deze speciale wijn. Ten eerste is het klimaat is zeer gunstig voor de groei van de druiven. In de zomer wordt het erg heet, met verkoelende westenwinden vanuit zee. De 2e reden is dat het gebied een bijzondere bodem heeft, de zogeheten albariza. Deze is oogverblindend wit van kleur en heel kalkrijk. Daardoor ontwikkelen de druiven een elegante smaak en aroma. De kalkbodem absorbeert het regenwater heel goed. Zo is er altijd een voorraadje water in de bodem aanwezig voor de wijnstokken, zelfs in de droge zomermaanden. De meeste druiven worden verbouwd op albariza. Daarnaast zijn er nog 2 andere grondsoorten: de barro (kleigrond) en de arena (zandgrond). Op deze 2 bodemsoorten groeit slechts een heel klein gedeelte van de druiven.
De palomino-druif is met 95% van de aanplant veruit de belangrijkste druif voor sherry. Daarnaast worden ook de muscat (in Spanje moscatel genaamd) en de Pedro Ximénez gebruikt. Deze 2 druivenrassen worden na de oogst vaak in de zon te drogen gelegd. Daardoor verdampt het water en neemt het suikergehalte toe. Van de ingedroogde druiven worden zoete wijnen gemaakt. Ze worden ook gebruikt om droge sherry’s iets zoeter te maken.
Er zijn geen producten in deze collectie