Collectie: D.O.P. Valencia
Situering: De streek is één van Spanje's oudste wijngebieden. Romeinse schrijvers berichtten al in de 2de eeuw voor Christus over de wijnen van Sagunto. De regio maakt in alle stilte een constante evolutie door: van verschepingsgebied van goedkope wijnen naar een cultuur van uitgesproken kwaliteitswijnen, met prijzen die meer dan aantrekkelijk blijven. Het is dan ook geen verrassing dat we hier “jonge” bodega’s aantreffen, met jonge, gedreven wijnboeren, die wijngaarden beheren met soms honderd jaar oude aanplantingen. Het is immers een regio met veel potentieel, ze hebben er schitterende terroirs en het perfecte klimaat. Niets staat de ambitieuze wijnmaker in de weg bij het maken van topwijnen.
Het wijnmaken in het noordelijke deel van de Valencia-regio -València in het lokale dialect en bij de Spanjaarden ook bekend als de Levante of País Valenciano- wordt gedomineerd door oude wijnbouwgebieden rond Valencia, de derde stad van Spanje.
De wijnen: Naast de rode, rosé en witte wijnen zijn ook er befaamde dessertwijnen, gemaakt van een groot aantal verschillende druivensoorten die in vier verschillende subzones verbouwd zijn: Valentino, Moscatel, Alto Turia en Clariano. Elke subzone heeft zijn eigen vinificatietradities. Dankzij de eeuwenoude export door de haven van de stad is de productie hier meer gericht op de buitenlandse dan op binnenlandse markt, wat als extra stimulans heeft gefungeerd om de kwaliteit van de wijnen in de 20ste eeuw op peil te houden. Een formele regeling zorgt ervoor dat bodega’s in de D.O. Valencia zoveel wijn als nodig mogen kopen uit het naburige Utiel-Requena en deze regeling staat ook toe dat laboratoria methodes hanteren waarmee de wijn tot de fles terug getraceerd kunnen worden.
Geografie: De wijngaarden in de D.O. liggen allen in de provincie Valencia, maar in tegenstelling tot zijn befaamde markttuinen (‘huerta’) liggen ze ver buiten de stad, ten noordwesten en zuiden ervan. De meeste liggen minstens 30 km verderop in het binnenland en zijn vaak verscholen in valleien of op hogergelegen hellingen. Over het algemeen varieert de onderlaag van het laagland met alluviaal materiaal tot het hoogland met kalksteen, terwijl er in het tussenliggende gebied ook veel mergel te vinden is. De bovenlaag varieert van geërodeerd kalksteen in de westelijke laaglanden tot zanderige grond in de hooglanden.
Klimaat: De aan de kust gelegen wijngaarden van Valencia hebben een duidelijk mediterraan klimaat, maar de meerderheid van de wijnstokken groeit in het binnenland in een continentaal klimaat, waar de temperatuur ook in zomernachten soms dicht bij het vriespunt komt. Een temperatuurverschil van 30°C binnen 24 uur is in het rijpingsseizoen zelfs niet ongewoon. Sommige hoger gelegen gebieden hebben het karakter van een woestijn...
Druiven:
Witte druiven: merseguera, verdil, malvasía, pedro ximénez, moscatel de Alejandria, sauvignon blanc, verdejo, tortosí,...
Blauwe druiven: monastrell, garnacha tinta, garnacha tintorera, cabernet sauvignon, bobal, mando, ...
© Foto: Matthey Henry
Er zijn geen producten in deze collectie