6 tips voor het bewaren van wijn
Wijn bewaren is geen rocket science. Toch zijn er een aantal factoren waar je best rekening mee houdt om de wijn in optimale omstandigheden in je glas te krijgen.
Wat zijn dan de do’s en don’ts voor het bewaren van wijn?
Wijn is vrij gevoelig voor externe omstandigheden en bovendien is het één van de weinige consumptieproducten die beter kunnen worden met de tijd. Al geldt dat laatste slechts voor een relatief klein deel van de totale productie: heel wat van de wijnen die op de markt worden aangeboden, zijn niet gemaakt om lang te bewaren.
Tip 1: vermijd licht
Licht, en zeker zonlicht, is in staat om wijn op een korte tijd naar de vaantjes te helpen.
Tip 2: let op de temperatuur
Ideaal is een constante temperatuur tussen 10°C en 15°C. Onder de 10°C gaat de wijn trager evolueren, boven 15°C dan weer wat sneller. Maar dat is op zich geen groot drama. Het belangrijkste in de constante: wijn houdt niet van temperatuursprongen. Weet ook dat bevriezen niet aan te raden is, de stop zou uit de fles kunnen geduwd worden, of de fles zou kunnen barsten. En na een tijdje boven 25°C geraakt wijn ietwat ‘gekookt’, houd daar rekening mee.
Tip 3: zorg voor rust
Een goede fles wijn is gesteld op z’n rust (hoe zou je zelf zijn?). Hij krijgt hoofdpijn van teveel trillingen en bruuske bewegingen. Dat is trouwens één van de redenen waarom je een fles na een langer transport best een paar weken opzij legt.
Tip 4: denk aan de luchtvochtigheid
Dit is vooral belangrijk als je flessen met een natuurkurk voor een langere tijd wil wegleggen. Als de lucht te droog is, riskeer je dat de stop wat gaan krimpen en de wijn gaat oxideren. De literatuur beveelt een luchtvochtigheid aan van 60 à 70%. Vochtiger kan in principe ook, maar daar gaan de etiketten na een tijdje dan weer last van hebben.
Tip 5: leg je flessen horizontaal
Ook dit geldt vooral voor bewaarwijnen die zijn afgestopt met natuurkurk. De wijn houdt contact met de kurk en zorgt ervoor dat die niet uitdroogt.
Tip 6: hou al te penetrante geuren buiten
Een beetje ventilatie kan in die zin geen kwaad.
Iedereen kan wijn bewaren
Je begrijpt dus waarom oude kelders dikwijls ideaal zijn om je wijn in te bewaren. Het zijn meestal rustige, donkere ruimtes met een constante temperatuur. En als de temperatuur verandert, gebeurt dat heel geleidelijk. Wijnkoelkasten zijn zeker een valabel alternatief. Ook de goedkopere modellen doen meestal hun werk. Als je het ervoor over hebt en de portemonnee laat het toe, kan je ook een nieuwe state-of-the-art kelder bouwen, met temperatuur en vochtigheidsmeting, en alle toeters en bellen. Hoe dan ook geraak je al een heel eind als je bovenstaande punten in het oog houdt. Lang leve de wijn!