Gratis levering vanaf 150 euro (in België)

7 redenen waarom Spanje het boeiendste wijnland van het moment is!

Spanje had, en heeft voor een stuk nog steeds, zijn imago niet mee: een land van bulkproductie en zware wijnen met maar één of twee bekende regio’s (Rioja en Ribera del Duero). Een land ook waar te pas en te onpas teveel Amerikaans eik wordt gebruikt om wijnen op te voeden…. Well sisters and brothers, we got news for you! Spanje is wel degelijk een enorm boeiend wijnland. Wij geven jullie alvast 7 goede redenen waarom.

1. Spanje is een wijnland met geschiedenis

Er wordt al meer dan 3000 jaar wijn gemaakt in Spanje. Sommige van de meest gereputeerde internationale druivenrassen zijn van Spaanse origine. Denk aan garnacha (grenache), monastrell (mourvèdre), cariñena (carignan), … Alle kennis over druif en terroir die in de loop der eeuwen werd verworven, wordt weer bovengehaald. Tegelijk blijft Spanje als wijnland constant evolueren, op alle gebied.

2. De diversiteit in terroir is enorm 

Spanje is een geologisch en klimatologisch lappendeken. Van het grillige, regenachtige noordwesten in Galicië over de koele wijngaarden van Baskenland (Txakoli) langs de mediterrane wijngaarden van Penedès en de Levant, naar de uitgestrekte vlakten van de ‘meseta’ (Spanjes hooggelegen centrale plateau). Van extreme hellingen van meer dan 80 graden in Ribeira Sacra en Priorat en wijnstokken aangeplant op meer dan 1200 meter hoogte (Soria, Granada,…), tot de lavagronden op de eilanden en de unieke albariza in de regio rond Jerez de la Frontera. Denk daarbij een even grote variatie aan microklimaten en je beseft dat met de juiste wijnmaker op de juiste plaats wonderen kunnen gebeuren.

3. Een nieuwe generatie oenologen en investeerders

Zoals bij elke grote verwezenlijking of omwenteling zijn er mensen nodig die tegen de gevestigde orde in gaan. Willy Pérez en Ramiro Ibañez bijvoorbeeld, met hun onversterkte sherry’s en terroirwijnen van palomino. En zo is er in elke Spaanse regio wel iemand die aan de boom schudt.

Zo ook in de eerder genoemde bekende regio’s: in Rioja bijvoorbeeld wordt meer en meer gewerkt met Franse eiken vaten. En streeft men er naar minder houtlagering tout court. Ook het terroir zelf krijgt nog meer aandacht dan voordien, met ‘single vineyard wines’,... Met alle interessante gevolgen vandien.

4. Bewust op zoek gaan naar oude of verloren gegane druivenrassen

De rehabilitatie van oude of verloren gegane druivenrassen staat hoog op de agenda in Spanje. Tempranillo, garnacha, verdejo en palomino zijn ondertussen al wijd en zijd bekend. Er worden mooie wijnen mee gemaakt, maar minstens even boeiend zijn mencía, treixadura, loureira, godello, graciano, hondarrabi zurri, prieto pecudo, sumoll,… De lijst is schier eindeloos en zorgt voor een ongekende variatie aan verrassende en uitdagende wijnen.

5. Organisch bewerkt, biologisch beheerd

Spanje is het land met het grootste areaal aan organisch bewerkte wijngrond ter wereld. Ongeveer 12% van het gigantische areaal van 1000.000 ha wordt biologisch beheerd. Bovendien speelt het land een vooraanstaande rol in de Global Climate Change Movement: aanplantingen op grote hoogte en bodega’s die draaien op zonne-energie, biomassa of geothermische energie zijn lang geen uitzondering!

6. Schitterende prijs-kwaliteitverhouding

Elk nadeel heeft zijn voordeel: het merendeel van de Spaanse wijnhuizen zijn nooit zo geweldig geweest in marketing. Wat heeft gemaakt dat de gemiddelde verhouding prijs-kwaliteit heel hoog ligt.

7. 1001 verschillende stijlen

Al het vorige leidt tot misschien wel de mooiste atout: een heerlijke rijkdom aan verschillende stijlen die voor elke rechtgeaarde wijnliefhebber een zegen zijn. Laat je dus verrassen!