Gratis levering vanaf 150 euro (in België)

Hoe lang kan ik sherry en terroirwijnen uit Jerez bewaren na het openen van de fles?

Traditioneel krijgen we te horen dat een geopende fles wijn niet bijzonder lang op dronk blijft. Een rode wijn houdt het vaak al na een dag of twee voor bekeken, de meeste meer fruitige witte wijnen verliezen al heel wat van hun pluimen na een viertal dagen in de frigo. Niet zo voor heel wat wijnen uit de sherrystreek. Hoe dat komt, dat leggen we graag uit. 

Weinig fruit

De wijnen uit de Jerez-regio zijn gekend om hun zilte en minerale karakter. Ze bevatten opvallend weinig fruittoetsen en net daar zit het ‘geheim’.  De eerste component die immers verdwijnt onder invloed van zuurstof na het openen van een fles, is het fruit. Aangezien de Jerezwijnen minder fruitaroma’s en -smaken bevatten, ondervinden ze ook minder directe impact van zuurstof. De wijn blijft dus een stuk langer stabiel.

Bij finos en manzanillas, die een versterking met alcohol hebben gehad, is dit overigens nog opvallender. Oxidatieve wijnen zoals amontillado, palo cortado of oloroso zijn al helemaal stabiel en veranderen nauwelijks als de fles open is.

5 geopende flessen sherry op een rij naast elkaar.

 

Wat concreet advies...

Gouden regel: eenmaal de fles geopend is, hou ze dan weg van het (zon)licht. Dat geldt overigens sowieso voor alle wijnen. Sluit ze goed af en zet ze, indien mogelijk, in de frigo of op een koele plaats. De richtlijnen hieronder zijn indicatief, elke wijn gedraagt zich immers anders. Sommige bodega’s verzekeren bijvoorbeeld dat een oude V.O.R.S. (Vinum Optimum Rare Signatum) tot een jaar open in de koelkast mag staan!

  • Jerezwijn, fino en manzanilla: een lichte, fragiele manzanilla: enkele dagen. Oudere fino’s kunnen tot twee weken mee.  Gaat het over een ‘en rama’ of een ‘pasada’, dan kan de wijn zelfs positief evolueren na contact met de lucht. Het is sowieso interessant om de verschillen met de tijd mee te proeven.

  • Amontillado en palo cortado: tot 2 maanden na opening. 

  • Oloroso: enkele maanden.

  • Zoete sherry’s: die kunnen sowieso wat langer mee. Een jonge moscatel zeker drie weken. Gaat het bijvoorbeeld over een oude oxidatieve PX, dan mag je ervan op aan dat die zich enkele maanden of langer sterk houdt.