Gratis levering vanaf 150 euro (in België)

Manuel Antonio De La Riva: de schitterende retour van een vergane glorie

De La Riva is één van die sherrybodega's met een onwrikbare reputatie van superieure kwaliteit. En toch is zijn geschiedenis geen 'walk in the park' geweest, allesbehalve.

Ontstaan 

Manuel Antonio De La Riva kwam in het midden van de 19de eeuw vanuit Santander naar Jerez de la Frontera en kocht er een bodega in Calle Arcos (vlakbij Lustau). Hij werd eigenaar van enkele van de beste stukken van Pago Macharnudo en verwierf naam, faam én commercieel succes met zijn wijnen. Eén van zijn dochters trouwde met één van de zonen van Pedro Domecq. In het begin van de jaren '70 van vorige eeuw kocht het grote Domecq het merk De La Riva op en voegde de solera's toe aan hun eigen wijnen. Tot de sherrystreek enkele jaren later volop in crisis geraakte en de groep Domecq werd ontbonden. Het 'merk' De La Riva belandde bij Beam Global en was gedoemd om stilletjes uit te doven. 

Heropleving

Gelukkig was er Luis Pérez (van Bodegas Luis Pérez) die aan het begin van zijn carrière voor Pedro Domecq werkte en op die manier zowel de wijngaarden als de wijnen van De La Riva leerde kennen. Hij functioneerde als gids voor zijn zoon Willy en Ramiro Ibañez toen die het merk De La Riva wilden redden van de vergetelheid.

Vandaag beheren Ramiro en Willy de rechten van De La Riva. Ze gelden als de voortrekkers van een nieuwe generatie wijnmakers die de notie terroir in de regio opwaarderen en oude vinificatiemethodes in ere herstellen. Onder de naam De La Riva maken ze een witte wijn, enkele manzanilla's, een stokoude oloroso en een dito pedro ximénez. De oplagen zijn bijzonder klein en de kwaliteit evenredig hoog. Get it while you can!

De wijnen van De La Riva vind je hier in onze webshop.

 © Foto: instagram Bodega De La Riva