Gratis levering vanaf 150 euro (in België)

Nieuwe jaargang van onze eigen palominowijn: Cernícalo Saca II

Vorig jaar maakten wij onze eerste palominowijn, sinds kort is de tweede jaargang beschikbaar op onze website en in onze winkels in Leest, Rijmenam en Brussel. We vertellen jou dan ook graag uitgebreid over deze zilte, minerale en complexe witte wijn. Aan het woord onze wijnmaker, Wim Casteur.

De wijngaard: Pago de Maina

"De wijn is gemaakt van 100% palomino fino van 0.8 hectare van Pago de Maina, één van de beste wijngaarden uit de streek op 5km van de Atlantische Oceaan. De stokken zijn 80 jaar oud, staan op een hoogte tussen 65 en 75 meter boven zeeniveau, op een afhellend stuk naar het zuiden."

Oogst

"Het jaar 2020 begon in volle coronalockdown met een bijzonder slecht voorjaar, het was uitzonderlijk koud en nat. Als gevolg daarvan speelde meeldauw een belangrijke rol in de wijngaard. Het slechte weer werd eind juni/begin juli gevolgd door een aantal ontzettend warme dagen, met temperaturen boven de 40°C. De hitte deed de zuren kelderen en zette de planten in een stress modus, waardoor er weinig suikeropbouw volgde," legt Casteur uit.

De maanden juli en augustus gaven vervolgens rustig en droog weer met een overwegend koele Poniente (westenwind) die de suikergehaltes laag hielden.

"De oogst vond vervolgens plaats op 3 september met een potentieel alcohol gehalte van 12°. De zuren waren aan de lage kant (Ph=3.4) maar nog net voldoende om een opvoeding onder flor mogelijk te maken. Door de meeldauw en grijsrot bleef de opbrengst beperkt tot 4000 kg (op 1 ha)", vertelt Wim Casteur.

Vinificatie

De persing gebeurde door een pneumatische pers van Bodegas La Callejuela met 3000 liter most als resultaat.

"We beslisten om een groot deel van de oogst één nacht te laten bezinken en aldus de gisting en opvoeding zonder de lies te doen. Op die manier konden we risico’s vermijden met de onzuiverheden in de most. We behielden uiteindelijk één vat met lies, zodat we zouden zien wat het effect was, maar zonder al te veel risico’s te lopen."

Verder was de opvoeding van beide wijnen dezelfde. Gisting verliep zonder problemen op basis van de natuurlijke gisten op de schil. Alle vaten werden voor ongeveer 80% gevuld zodat flor vorming mogelijk was. De flor vorming verliep perfect van oktober tot eind januari.

"Bij het stijgen van de temperaturen in februari werden alle vaten geconsolideerd en tot de top gevuld. Nu werd ook de wijn met de lies overgeheveld zodat alleen de zuivere wijn verder kon rijpen tot einde juni. Eind juni werd de wijn gebotteld in de moderne installaties van EMC³ (Julio Barba) in El Puerto de Santamaria", aldus nog de wijnmaker.

Resultaat

Mineraliteit en ziltigheid gaan bij deze wijn voor op het fruit. Aroma's van de wilde gisten en de flor, met hinten van rijp wit fruit, cider en een vleugje citrus tegen een minerale, stenige achtergrond. De complexiteit zal nog groeien met de tijd...

Casteur: "De Cernícalo is vol en droog in de mond, de mineraliteit komt ook terug in de smaak. Laag in zuren, het frisse zit hem in wat de Spanjaarden zo mooi de 'sapidez' noemen, een smakelijke, expressieve minerale ziltigheid en een sappige, middellange afdronk."

Bij Xpertvinum 

Cernícalo Saca II is de oogst van 2020 opgesplitst in 2 versies: 2300 flessen met fermentatie en opvoeding zonder lies. En 700 flessen met lies.

De wijnen worden in België exclusief verkocht door Xpertvinum: 500 flessen van de wijn zonder lies en 350 flessen van de wijn met lies. Ze zijn zowel te koop op onze webshop als in onze winkels in Leest, Rijmenam en Brussel.