Gratis levering vanaf 150 euro (in België)

Nieuw binnen uit Jerez

Dit nog jonge jaar heeft alvast een eerste zegen met zich meegebracht: een lading nieuwe palominowijnen uit ons geliefde Andalusië. Maar wat maakt deze wijnen zo uniek?

  • Authenticiteit en karakter: ze verschillen van klassieke witte wijnen maar ze zijn daarom niet minder lekker. Denk: minder fruit, meer ziltigheid, een uitgesproken aromatisch profiel. Samengevat: ze vervelen nooit, deze palominowijnen.

  • Sapidez: Er bestaat geen passend Nederlands woord voor sapidez. Het is een treffende term voor een fraîcheur die niet gelinkt is aan zuren, maar aan een verfrissende mineraliteit. Als je technisch zou proeven: de fraîcheur gaat langs het midden van de tong, niet langs de zijkant, zoals dat wel het geval is bij zuren. Palmino is als druif een schitterende vertaler van de typische  kalkbodems uit de regio rond Jerez de la Frontera. De druif heeft an sich weinig aciditeit, maar slaagt er wonderlijk in om al die kalk om te zetten in unieke wijnen.

  • Culinaire inzetbaarheid: ook elke palominowijn is anders, maar algemeen kan je stellen dat deze wijnen (en ook de sherry’s) onvermoede mogelijkheden geven. Zeevruchten, witte en groene asperges, tomaten (en bij uitbreiding gerechten met meer zuren), jamón, sardientjes, rijpe en gezouten kazen,... maar ook complexe gerechten met heel veel ingrediënten. De lijst is schier eindeloos. Ze passen ook bijzonder goed bij umami: oude parmezaan, zeewier en de ultieme umamibom: sojasaus…

  • Back to the future: terroir staat meer dan centraal in wat vandaag in de regio Jerez beweegt. De palominodruif is dan ook tot grote dingen in staat als ze in de handen belandt van bekwame wijnmakers die het lokale terroir z’n rechten teruggeven. Mensen als Willy Pérez, Ramiro Ibañez, de broers Blanco van Callejuela, de mensen achter Forlong,… Meer en meer werken zij ‘à la Bourgogne’ en gaan ze wijnen van aparte percelen apart vinifiëren in plaats van de verschillende mosto’s te mengen om er dan klassieke sherry mee te maken. Met klassieke sherry is vanzelfsprekend niks mis, maar de eigenheid en het karakter van de basiswijn gaan bij 'klassieke' sherry's grotendeels verloren. Factoren als de ligging (hoogte, afstand tot de oceaan, overheersende winden, …) en de soort albarizabodem gaan een bepalende rol spelen. Boeiend! En zalig lekker bovendien.

  • Vino de pasto: op het etiket van de meeste van deze flessen zal je geen appellatie terugvinden, wel de term ’vino de pasto’. Het is een oude Spaanse term voor tafelwijn, een wijn die bij eenvoudige gerechten hoort, een eerder alledaagse wijn. In de regio rond Jerez staat ie vandaag voor niet-versterkte terroirwijn. Het is min of meer een geuzennaam geworden, voor de complexe, hoog-kwalitatieve wijnen die afwijken van de voorschriften van de appellatie.  En zoals dat in andere delen van de wijnwereld ook als wel eens gebeurt, zijn dit soms net de boeiendste wijnen…

Vijf goede redenen dus om deze wijnen te leren kennen en de schier oneindige culinarie mogelijkheden te ontdekken!

Alle net nieuw aangekomen wijnen vind je gebundeld in deze collectie.