Gratis levering vanaf 150 euro (in België)

De mensen achter Xpertvinum: Jan Verbruggen

We laten jullie graag achter de schermen van Xpertvinum kijken. In deze blog: Jan Verbruggen, mede-oprichter van Xpertvinum, groot wijnliefhebber en kenner van alles wat met Spanje te maken heeft. 

Waar komt de passie voor wijn vandaan?

Aandacht voor wijn is er vooral gekomen uit noodzaak. Bij lunchafspraken, die vroeger regelmatig op de agenda stonden, vroegen klanten mij dikwijls om ook de wijn te kiezen. In het begin was dat een niet evidente opdracht maar stilaan ging dat toch vlotter, zij het dat het toen meestal over Franse of Italiaanse wijn ging. Zo kwam er ook steeds meer interesse in wijn en alles wat daar rond hangt zoals het proces van het wijn maken, het degusteren, ...

De passie voor wijn werd pas echt aangewakkerd toen ik meer en meer optrok met voor mij een echte wijnliefhebber en kenner, Mil Demessemaekers. Mil nam mij mee naar proeverijen van verschillende wijnzaken, samen met Mil proefden we wijnen uit onze vakantiebestemmingen, zochten we de perfecte wijn bij onze etentjes en BBQ’s.

Wanneer is de voorliefde voor Spaanse wijn begonnen?

Zo zijn we ook bij de Spaanse wijnen terechtgekomen: Spaanse wijn is prijs/kwaliteit top voor alle gelegenheden. Deze wijsheid begonnen we ook te delen met familie en vrienden en heeft iets later dan ook geleid tot de oprichting van Xpertvinum in 2004. Ondertussen gingen we met ons gezin al 10 jaar met vakantie naar Andalusië. De verre tocht met een groot gezin in de auto brengt je naar vele plaatsen in het oneindige Spaanse binnenland en telkens werd de verwondering voor de dit mooie en uitgestrekte land alleen groter: het klimaat, de historische steden, de rijke cultuur, de fijne gastronomie, de excellente wijnen.

Verwondering wordt passie en geeft zin om steeds dieper te graven en verder te zoeken en je toch weer te laten meeslepen, ook in die wereld van wijn.

Favoriete Spaanse wijnen?

Een echte favoriet wijn aanduiden in het veelzijdige wijnlandschap van Spanje is onbegonnen werk. Dat hangt af van zoveel factoren en kan regelmatig veranderen. Toch een paar terugkerende namen: La Barajuela Raya 2015, maar ook andere terroirwijnen uit de streek van Jerez de la Frontera. De Pissares, die bewijst dat een mooie Priorat niet duur hoeft te zijn, La Mateo Colección de Familia Tempranillo Blanco, intens en complex maar toch elegant, de donkere, warme Oloroso Classico van Urium, Les Sorts Viynes Velles 2017, …

Belangrijk is dat ik in het gamma van Xpertvinum altijd mijn gading vind, welke gelegenheid om wijn te schenken het ook is.