Gratis levering vanaf 150 euro (in België)

Prephylloxera-wijnen: lekkere originals, eeuwenoude intensiteit

Van de buxusmot tot de processierups: de afgelopen jaren haalden heel wat plagen het nieuws. Ook de wijnwereld heeft zijn eigen kwelduiveltje: de Phylloxera. Deze kleine druifluis maakte in de 19e eeuw de oversteek van Amerika naar Europa, toen het handelsverkeer tussen beide continenten gestaag toenam. Niet veel later had ze al meer dan 95% van alle Europese wijngaarden vernietigd. Er werd zelfs gevreesd voor het definitieve einde van de wijnbouw.

Enten op Amerikaanse onderstokken

Phylloxera bestrijden met sproeimiddelen bleek moeilijk, omdat de luis grotendeels onder de grond leeft. Het kweken van hybriden bracht evenmin soelaas. Toen kwam iemand op het idee om de Europese druivensoorten (allemaal lid van de familie van de Vitis Vinifera) te enten op Amerikaanse onderstokken, die resistent bleken tegen de Phylloxera. Zo komt het dat ook nu nog in bijna alle Europese wijngaarden druiven gekweekt worden op Amerikaanse onderstokken.

Viñas Viejas

Allemaal? Neen, niet allemaal. Phylloxera overleeft namelijk niet op zandgrond of op vulkanische grond waar zwavel in zit. Het blijven natuurlijk uitzonderingen, maar in enkele regio’s in Frankrijk, Italië, Griekenland en Spanje staan nog echte en originele stokken die tot 120, 130 en zelfs 150 jaar oud zijn: de zogenaamde Prephylloxerastokken. In Spanje gaat het om enkele wijngaarden in onder meer Jumilla, Rueda, Ribera del Duero, Toro en Zamora.

Mooie geconcentreerde wijnen

Proef je het verschil tussen wijn van originele stokken en wijn van (diezelfde) geënte stokken? Interessante vraag! Onze ervaring: het gaat zonder uitzondering om mooi geknoopte en geconcentreerde wijnen. Dat hoeft niet te verbazen, gezien de zeer lage opbrengst van deze Prephylloxerastokken. Bovendien weerspiegelen ze het originele karakter van de druif in kwestie met meer intensiteit en karakter.

Je hoeft ons uiteraard niet op ons woord te geloven. Proef en oordeel vooral zelf:

Blanco Nieva Pie Franco
Via Cénit
Leda Vinas Viejas
La Hormiga de Antidoto
Dominio de Atauta
Valdegitales
Llanos del Almendro