Sherry: de vergeten wijnschat van Spanje
Als je aan de doorsnee wijndrinker vraagt wat sherry voor hem of haar betekent, dan krijg je haast steevast het antwoord: een aperitief, toch?
Het moet gezegd: dat is al een hele verbetering ten opzichte van het imago van de commerciële en aangezoete 'Pale Cream'-sherry die we ons herinneren uit de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw. Deze met zoete most aangelengde wijnen waren meestal van zo'n een bedroevend lage kwaliteit, dat ze het merk sherry een ronduit kwalijke reputatie hebben bezorgd, ook bij de gewone wijnliefhebber. Zoals u weet, gaat het met reputaties als met een Alpenrit in de Tour de France: pijlsnel bergaf en heel wat trager terug bergop. En vooral: het vraagt veel meer moeite en inspanning.
Tijd voor verandering
Gelukkig brachten een paar grote bodega’s enkele jaren geleden verandering met de wereldwijde promotie van enkele goede fino's. Denk aan Tio Pepe van Gonzalez Byass (in 2013 werden 4 miljoen flessen verkocht), of aan La Ina van Lustau-Domecq: droge, biologisch gerijpte sherry’s aan een goedkope prijs (begrijp wel: goedkoop, gegeven het tijdrovende productieproces). Deze mooi gepolijste, kurkdroge wijnen hebben een heel eigen karakter en zijn inderdaad ideale aperitieven: ze wekken de appetijt, zonder smaakvervorming van alles wat daarna op tafel komt.
Dit type wijn, dat wordt verkocht in en gepromoot door de supermarkten, domineert vaak het sherrygebeuren. Onder die dikke laag van eerder commerciële fino's, ligt echter een ware schat aan wijnen verborgen die bij het grote publiek nagenoeg helemaal onbekend zijn: amontillado, oloroso, palo cortado, pedro ximénez, moscatel,...
Ons verhaal begint hier. Ontussen kwam ook een hele (r)evolutie op gang in de D.O. Jerez/Manzanilla, mensen die het kunnen weten, noemen de omwenteling zonder schroom ‘Copernicaans’. Het gaat onder andere om de ‘en rama'-sherry’s: wijnen die -in tegenstelling tot wat bij de traditionele en op uniformiteit gerichte vinificatie gebeurt- slechts minimaal gefilterd en gestabiliseerd worden voor de botteling. Op deze manier wordt elke saca uniek. Daarenboven kan een 'en rama' nog verder evolueren op fles en dus aan aroma’s en complexiteit winnen. Dit zal deze wijnen op termijn ongetwijfeld een reputatie van topkwaliteit en bijzondere eigenheid bezorgen, zowel bij de liefhebber als bij het bredere publiek.
Jonge en ambitieuze wijnmakers
Er zijn enkele jonge, ambitieuze wijnmakers zoals Willy Pérez, Ramiro Ibañez en de gebroeders Blanco van La Callejuela die het concept 'terroir' -dat in de regio door massaproductie wat in verdrukking was geraakt- helemaal in ere willen herstellen. Wijnen van welbepaalde pago's, met welbepaalde bodem (er zijn wel degelijk verschillende soorten albariza), op welbepaalde hoogte en op welbepaalde afstand van de oceaan geven enorme verschillen. Ongemeen boeiend, jaar na jaar!
Bekijk hier ons uitgebreide aanbod aan sherry's.
Lees je graag meer over sherry: we schreven er een bevattelijk en leerzaam boekje over!