Free delivery from 100 euros (in Belgium)

Manzanilla Solear en Rama, een bijzondere sherry!

Manzanilla Solear en Rama is een begrip in de sherrywereld: hij wordt vier keer per jaar gebotteld, elk seizoen krijgt z’n eigen botteling, een ‘saca estacional’:  primavera, verano, otoño en invierno oftewel lente, zomer, herfst en winter. Elke saca krijgt telkens een ander etiket, met telkens een tekening van één van de vele dierensoorten die leven in het gigantische Doñana natuurpark aan de overkant van de Guadalquivir. Wat is er zo bijzonder aan deze Solear en rama? Wel, daar willen wij u graag één en ander over vertellen.

De wedergeboorte van de de manzanilla 'old style'

‘En rama’ betekent letterlijk: ‘van de tak’. In de sherrywereld wordt die term gebruikt om aan te geven dat de sherry in de fles niet of nauwelijks gefilterd en gestabiliseerd werd -dit in tegenstelling tot het gros van fino’s en manzanilla’s. Barbadillo was in 1999 de eerste om een manzanilla op die manier te bottelen. Dit moet gezien worden in het kader van een reactie op de industriële productiemethodes in de jaren zeventig en tachtig van vorige eeuw, toen de meeste sherry’s een doorgedreven filtering en stabilisatie ondergingen. Dit om het eindproduct zo uniform en licht mogelijk te maken. Terwijl een niet gefilterde sherry beduidend meer body heeft en nog verder kan evolueren op fles. Tegelijk was het ook één van de eerste manzanilla pasada ‘old style’ die weer op de markt kwamen. Én het waren de eerste seizoensbottelingen. Het voorbeeld van Barbadillo kreeg navolging en het begrip ‘en rama’ was geboren.

Exclusieve kwaliteit

Solear en rama wordt gebotteld uit een selectie van 550 vaten in Bodega El Potro. Deze bodega wordt door Barbadillo gebruikt als een tussenstation waar vaten van de gewone Solear (één van Spanje’s meest verkochte manzanilla’s) terechtkomen. Ofwel worden ze gebotteld, ofwel gaan ze van daaruit naar Bodega La Pastora (voor de oudere manzanilla La Pastora) of evolueren ze richting hun Amontillado Principe. De manzanilla voor Solear en rama is 8 à 9 jaar oud. De wijn wordt lichtjes gefilterd met eiwit om de grofste stukken flor te verwijderen. Een saca telt niet meer dan 3000 flesjes van 37.5cl en 100 magnums -gemaakt om het verouderingspotentieel extra in de verf te zetten. En hier moet de ganse wereld het mee doen… 

De invloed van het seizoen en evolutie op fles

Los van de geweldige kwaliteit van Solear en rama –het blijft een referentie- is het ongemeen boeiend om te ruiken en proeven wat de seizoenen met de flor in de bota’s doet: in een reguliere lente of herfst bijvoorbeeld zal de flor dikker en actiever zijn dan in zomer of winter. Elk seizoen heeft dus zo z’n kuren: degusteren is de boodschap. Misschien nog boeiender is de invloed van de tijd op de sherry in de fles. Op dat gebied staan we pas aan het begin het ‘proefondervindelijke’ tijdperk, great times ahead…

Wij houden voor jullie van elke saca enkele flesjes bij. Je kan ze terugvinden op onze website.

© Foto: sherrynotes.com

Leave a comment