Free delivery from 100 euros (in Belgium)

Collection: D.O.P. Manzanilla - Sanlúcar de Barrameda

Belangrijk! Er zijn belangrijke veranderingen op til binnen deze D.O. We proberen die onderaan voor u samen te vatten.

Sherry is een wijn met een beschermde herkomstbenaming en mag alleen uit het zuidelijkste deel van het Spaanse Andalusië komen. Dit sherrygebied wordt officieel aangeduid met D.O. Jerez (Xérès) Sherry y Manzanilla. De streek vormt op de kaart een uitgestrekte driehoek tussen Jerez de la Frontera, Sanlúcar de Barrameda en El Puerto de Santa Maria. Het is een prachtig gebied met pittoreske witte dorpjes, glooiende wijngaarden, schitterende paleizen en een uitbundig straatleven.

Landinwaarts, in het hart van de streek, ligt de stad Jerez de la Frontera. Hier komt ook de naam van de wijn vandaan. Sherry is namelijk de Engelse verbastering van Sherris, de oude Moorse naam voor Jerez. In het oude Moorse centrum van de stad zijn veel bodega’s gevestigd. In de tapasbars worden de heerlijkste hapjes geserveerd, onder het genot van een glaasje sherry. Ook in de vissersplaats Sanlúcar de Barrameda vind je veel bodega’s. Het plaatsje is beroemd om de productie van de sherrysoort 'manzanilla'. De derde belangrijke sherryplaats is de havenstad El Puerto de Santa Maria. Hiervandaan worden de sherry’s al honderden jaren verscheept. Deze drie steden vormen samen de zogenaamde 'Sherrydriehoek',binnen dewelke het toegestaan is om sherry's te verouderen en te verkopen en/of uit te voeren onder het label van de D.O.

De sherrystreek is om 2 redenen bijzonder geschikt voor de productie van deze wijn. Ten eerste is het klimaat zeer gunstig voor de groei van de druiven. In de zomer wordt het erg heet, met verkoelende westenwinden (Poniente) vanuit zee. Ten tweede heeft het gebied een hele bijzondere bodem, de zogeheten albariza. Deze is oogverblindend wit van kleur en heel kalkrijk. Daardoor ontwikkelen de druiven een specifieke smaak en aroma. De kalkbodem absorbeert het regenwater heel goed en zo is er altijd een voorraad water in de bodem aanwezig voor de wijnstokken, zelfs in de droge zomermaanden. De meeste druiven worden verbouwd op albariza. Daarnaast zijn er nog 2 andere grondsoorten: de barro (kleigrond) en de arena (zandgrond). Op deze 2 bodemsoorten groeit slechts een heel klein gedeelte van de druiven.

De palomino-druif is met 95% van de aanplant veruit de belangrijkste druif voor sherry. Daarnaast worden ook de muscat (in Spanje moscatel genaamd) en de pedro ximénez gebruikt. Deze 2 druivenrassen worden na de oogst vaak in de zon te drogen gelegd (asoleo). Daardoor verdampt het water en neemt het suikergehalte toe. Van de ingedroogde druiven worden zoete wijnen gemaakt, maar worden ook gebruikt om droge sherry’s iets zoeter te maken.

De regelgeving binnen de D.O. is al jarenlang een onderwerp van discussie. Er is de constante strijd tussen 'fino' en 'manzanilla', er is de verplichting tot versterken van de wijnen, er is de beperking van het gebied waar de wijnen mogen verouderen en verkocht worden onder het label van de D.O. Voor mee detail verwijzen we graag naar ons sherryboekje. En hieronder vatten we enkele nieuwe initiatieven samen die als doel hebben om alle belangen binnen deze regio van grote verschillen te verenigen. Op dit moment zijn ze echter nog niet in voege...

1. ook de 'bodega's de producción' uit bv. Chiclana of Rota mogen hun wijnen opvoeden tot wijnen die kunnen verkocht worden onder het label van de D.O.

2. fino kan alleen gemaakt worden in Jerez en in Puerto de Santa Maria. Manzanilla blijft alleen voorbehouden aan Sanlúcar de Barrameda.

3. er wordt een aparte commissie opgericht die onafhankelijk en met een eigen budget de regelgeving en marketing van de manzanilla vertegenwoordigt. Verder komt er ook een commissie die zich bezighoudt met de pago's (de wijngaarden) en verloren gegane druivensoorten.

4. er komt een definitieve regeling voor de lokale verkoop van bulkwijnen uit vaten in de tabanco's, de restaurants etc...

9 products
Manzanilla Maruja
Manzanilla Maruja - Manzanilla uit Jerez - sherry - palomino fino
Vendor Juan Piñero
Regular price
€15,60
Sale price
€15,60
Regular price
Unit price
per 
Solear en Rama 0.375L - 4 seizoenen, 4 sacas
Solear en Rama 0.375L - 4 seizoenen, 4 sacas - Manzanilla Pasada uit Jerez - sherry - palomino fino - Barbadillo
Vendor Barbadillo
Regular price
€18,20
Sale price
€18,20
Regular price
Unit price
per 
De La Riva Manzanilla Fina Saca II/2023
De La Riva Manzanilla Fina Saca 2/2021 - Manzanilla uit Jerez - sherry - palomino fino
Vendor Bodegas De La Riva
Regular price
€22,90
Sale price
€22,90
Regular price
Unit price
per 
Manzanilla La Jaca
Manzanilla La Jaca - Manzanilla uit Jerez -sherry - palomino fino - Alvaro Domecq
Vendor Álvaro Domecq
Regular price
€14,10
Sale price
€14,10
Regular price
Unit price
per 
Urium Manzanilla en Rama 0.5L
Urium Manzanilla en Rama 0.5L | Sherry van Bodegas Urium | D.O. Jerez | Palomino Fino
Vendor Bodegas Urium
Regular price
€17,40
Sale price
€17,40
Regular price
Unit price
per 
Manzanilla Pasada Maruja 0.5L
Manzanilla Pasada Maruja 0.5L - Manzanilla Pasada uit Jerez - sherry - palomino fino - Callejuela
Vendor Juan Piñero
Regular price
€33,30
Sale price
€33,30
Regular price
Unit price
per 
De La Riva Manzanilla Pasada Tweede Saca 2020
De La Riva Manzanilla Pasada | Sherry van Willy Pérez &  Ibáñez
Vendor Bodegas De La Riva
Regular price
€51,55
Sale price
€51,55
Regular price
Unit price
per 
La Sacristia AB (37,5 cl) - Segunda Saca 2015
La Sacristia AB (37,5 cl) - Segunda Saca 2015 | Manzanilla en Rama - sherry uit Jerez - palomino fino
Vendor Antonio Barbadillo Mateo
Regular price
€18,70
Sale price
€18,70
Regular price
Unit price
per 
La Sacristia AB (37,5 cl) - Saca 2018
La Sacristia AB (37,5 cl) - Saca 2018 | Manzanilla en rama - sherry uit Jerez - palomino fino
Vendor Antonio Barbadillo Mateo
Regular price
€18,70
Sale price
€18,70
Regular price
Unit price
per