Gratis levering vanaf 150 euro (in België)

Gredos, een nieuwe parel van het Spaanse wijnlandschap

Gredos is een ongemeen boeiend wijngebied met een enorm potentieel. Recent, in het begin van de 21ste eeuw, kent dit gebied een enorme kwaliteitssprong, met dank aan pioniers als Telmo Rodriguez en Daniel Ramos. Zij werden gevolgd door namen als Daniel Landi en onze eigenste Jesús 'Chuchi' Soto van Soto Manrique. We zijn meer dan content ook dit boeiende deeltje van wonderlijk wijnland Spanje te kunnen vertegenwoordigen.

Wat is Gredos? En waar ligt Gredos?

Gredos -of Sierra de Gredos- is één van Spanjes hotspots voor fijne wijnen van de garnachadruif. Ook wereldwijd begint de regio hoge ogen te gooien omwille van de specifieke, elegante, frisse stijl van wijnen. Al is het niet echt mogelijk om van één collectieve stijl te spreken gezien de verschillen tussen de als een lappendeken verspreide terroirs.

Sierra de Gredos is een bergketen in centraal Spanje. Het gebied ligt verspreid over 3 provincies: het grootste deel in Ávila, de rest in Toledo en Madrid. Sommige bergtoppen bereiken een hoogte van 2600m. De wijngaarden zelf liggen vanzelfsprekend lager, tussen 600 en 1200m, meestal aan de voet van hogergelegen bergtoppen. Op die plaatsen wordt het klimaat stevig beïnvloed door de bergen, wat frissere temperaturen en meer regen inhoudt. De pago's die verder van de hogere bergen zijn gelegen, kennen warmere en drogere omstandigheden. Dit alles maakt het alvast niet eenvoudig om één etiket te plakken op de wijnen van Gredos. 

Wat het bovendien nog ingewikkelder maakt: de regio omvat 3 provincies, met als gevolg dat de wijnen toebehoren aan meerdere appellaties: Cebreros, een D.O. die de naam van het centrale dorp draagt. Alle Cebreros wijnen behoren tot Sierra de Gredos. Verder is er de D.O. Mentrida, waarvan slechts een klein deeltje in Gredos ligt. Tegelijk zijn er ook wijnen die onder het veel grotere VdT (Vino de la Tierra) Castilla y León vallen. En tot slot is er de regio Viños de Madrid, waarvan alleen de subzone San Martín de Valdeiglesas tot Gredos mag gerekend worden. De redenen voor die opdeling zijn voor een stuk van politieke aard. Niemand blijkt er echt gelukkig om, maar voorlopig is dit de situatie. 

Wat maakt Gredos uniek?

Al bij al gaat het om 2000 hectare wijngaard, niet gigantisch dus, integendeel. Het klinkt contradictorisch, maar uiteindelijk heeft een historisch gebrek aan kwaliteitswijnen gezorgd voor de huidige hausse. De prijs van de druiven was zo laag en het werk zo intensief dat vele wijngaarden verloren gingen. Wat overbleef: een klein, afgelegen wijngebied met 'en vaso' gesnoeide stokken van minstens 50 jaar oud. Een wijnmakersziel denkt: interessant! Daarbij komt nog dat de pago's op grotere hoogte liggen en dat de bodem voor een groot stuk uit graniet en leisteen bestaat. Ook de hoogte bepaalt een deel van het karakter van de wijnen: op 600 à 700 meter zijn de wijnen ronder, voller. Hoe hoger de wijngaarden gelegen zijn, hoe meer mineraliteit en fraîcheur heersen. Tegelijk zorgen verschillende microklimaten nog voor extra variatie. Ook het werk van de wijnmakers zelf draagt vanzelfsprekend bij aan deze rijkdom aan verschillen.

Druivenrassen

Gredos wordt vooral genoemd en geroemd om zijn rode wijnen van garnacha tinta. In wit is albillo het belangrijkste ras.

Lees meer over Bodega Soto Manrique.