Gratis levering vanaf 100 euro (in België)

Txakoli: parel van het Baskenland

Txakoli is één van die Spaanse wijnen die bijna compleet onder de radar blijven. In het buitenland, maar zelfs in Spanje is deze Baskische wijn niet echt gekend. De grote consumptie in het Baskenland zelf is daar niet vreemd aan…. de regio is immers duizenden restaurants en pintxosbars rijk. Bezoek San Sebastian, Bilbao of Vitoria-Gasteiz en je begrijpt wat we bedoelen. Bovendien durft de kwaliteit van sommige Txakoli niet altijd te zijn wat het zou moeten zijn (maar daar heeft elke wijnregio wel last van). Maar ze bestaan, bodega’s die streven naar topwijn en daar ook glorieus in slagen. Aan ons (en jullie) om te ontdekken!

Wat is Txakoli nu juist?

Je kan Txakoli beschouwen als een amalgaam van wijnen die gemaakt worden van autochtone, Baskische druiven. Veruit het grootste deel daarvan is wit, al kan je hier en daar ook rosé of een rode wijn vinden en de productie is verdeeld over drie denominaties. Per definitie is Txakoli erg verankerd met het Baskenland: niet alleen de druiven zijn lokaal, ook het klimaat is maritiem-Atlantisch par excellence. De wijnen onderscheiden zich dan ook door geprononceerde zuren, een laag alcoholgehalte, een opmerkelijke ziltigheid, een pittig karakter en een frisse fruitigheid met een kruidige en bloemige ondertoon. In de handen van bekwame wijnmakers: een anders-dan-andere-maar-onverdroten-heerlijke wijn!

3 denominaties

Txakoli wordt gemaakt in drie verschillende productiegebieden verspreid over de provincies Bizkaia, Gipuzkoa en Araba. De oudste denominatie is Getariako Txakolina, met ongeveer 450 hectaren wijngaard en 34 bodega’s Hier worden de meest frisse Txakoli’s gemaakt en in 1994 werd D.O. Bizkaiko Txakolina opgericht, met ongeveer 400 hectaren en 38 bodega’s. De betere wijnen uit dit gebied onderscheiden zich door een opmerkelijke complexiteit. De jongste D.O. is Arabako Txakolina, ene kleiner gebied met 100 hectaren wijngaard en 7 wijnhuizen.

D.O. Bizkaiko Txakolina

Terroir in het Baskenland

Als we aan het Baskenland denken, dan zien we een immer groen landschap opdoemen. Net zoals bijvoorbeeld in Galicië is het klimaat in het Baskenland helemaal anders dan hetgeen we in de rest van Spanje gewoon zijn. In de maanden dat de wijnstokken groeien en bloeien, varieert de temperatuur in het Baskenland tussen 8°C en 22°C. De jaarlijkse regenval kan tot 1600 millimeter oplopen, niet weinig dus en dat is voorzichtig uitgedrukt. De 900 hectaren wijngaarden liggen echter op een bergachtig terrein, soms met zicht op de Atlantische oceaan en de hellingen zorgen voor een goede drainage en maken het ook mogelijk om de stokken een maximaal aantal uren aan de zon bloot te stellen. De meeste wijngaarden zijn aangeplant op sedimentaire bodems die bestaan uit fossiele resten van koraal en schelpdieren, gemengd met kalksteen en klei. 

Unieke druivensoorten

Heel wat mensen kijken raar op als ze plots Baskische druivensoorten op hun fles wijn zien staan. Logisch, de kans is immers groot dat je die namen nooit eerder tegenkwam. Veruit de belangrijkste druif in het Baskenland is hondarrabi zuri, een druif die uitstekend bestand is tegen de vochtige omgeving. Ze bevat veel zuren, wat linea recta leidt tot wijnen met veel fraîcheur, intensiteit en een mooie bewaarcapaciteit. Andere rassen zijn hondarrabi beltza (voor rode wijnen), hondarrabi zuri zerratia, mune mahatsa,…

Er beweegt duidelijk heel wat in deze atypische Spaanse regio. Er worden boeiende wijnen gemaakt die zowel op een zomerse avond, tijdens een gezellig aperitief, maar net zo goed als maaltijdbegeleider uw (spreekwoordelijke) zintuigen prikkelen. Kortom: het ontdekken méér dan waard!

---------

Bij Xpertvinum: Doniene Gorrondona. Itziar van de Doniene Gorrondona komt overigens op vrijdag 3 december 2021 naar onze winkel in Brussel en op zaterdag 4 december naar de Vinoteka in Leest. Iedereen is (geheel vrijblijvend en zonder reservatie) welkom om de wijnen te komen proeven en met Itziar in gesprek te gaan!

2 reacties

 • dag beste Nicole. Vooreerst dank voor je reactie! Ik heb de wijnen die je aangeeft even opgezocht. Ze komen beide uit dezelfde regio (D.O. Bizkaiko Txakolina) als de wijnen van Doniene Gorrondona die wij verdelen. Dus qua karakter gaan ze zeker dezelfde richting uit -zoals in onze blog al aangegeven, komen de meest complexe Txakoli’s uit Bizkaiko. En Doniene Gorrondona staat heel hoog aangeschreven. Het heeft voor ons weinig zin om nog andere bodega’s uit eenzelfde Txakoli-streek op voorraad te gaan houden. Dit weekend kan je gerust komen proeven van deze Txakoli’s ( vrijdag in Brussel, zaterdag in Leest – telkens van 16u tot 20u). Of we kunnen ook een proefpakket opsturen. fijne dag nog! Wim

  Wim van Xpertvinum
 • Geachte heer, mevrouw,
  Het doet ons plezier uw lovende tekst te lezen over de Txaloliwijn. Wij proefden in september deze: Hondarribi Zuri Errota Zaharra Bizkaiko Txakolina en Hondarribi ZuriAfrutadas Señorío de Otxaran Bizkaiko Txakolina.
  Hemels!
  Verdelen jullie deze soort?
  Dank voor een reactie,
  Met vriendelijke groet,
  Nicole

  Nicole RAES

Laat een reactie achter