Collectie: Castilla-La Mancha
Geografie: De autonome regio Castilla-La Mancha vormt het zuidelijke deel van de centrale 'meseta', de hoogvlakte die een groot deel van midden-Spanje uitmaakt. De regio wordt begrensd door rivieren en bergen: de Taag in het noorden (richting Madrid dus), de Guadiana in het zuiden, richting Andalusië. Langs de vier kanten zijn er bergketens als de Sierra de Cuenca, Loma de Chiclana, Sierra Mestanza,... Het gebied omvat 5 provincies: Albacete, Ciudad Real, Toledo, Guadalajara en Cuenca. De hoogte van het plateau varieert van 500m tot 700m, heel kenmerkend zijn de eindeloze vlakten met in de verte een bergketen.
Klimaat: Castilla-La Mancha is Spanje op z'n extreemst: lange, koude winters met volle weken van vorst. En in de zomer temperaturen tot 40°C. Tussen mei en september valt er meestal geen druppel regen -wat trouwens het gebruik van sproeimiddelen in de wijngaard zowat overbodig maakt. Als je de gemiddelde inwoner van Castilla-La mancha vraagt hoe hij het klimaat zou beschrijven, krijg je het onverdroten antwoord: 'Negen maanden winter en drie maanden de hel'....
De wijnbouw: Op zijn dooie eentje is Castilla-La Mancha goed voor zo'n 50% van de totale wijnproductie van Spanje. Het gebied behelst meer dan 600.000 ha wijngaard. Alleen al in La Mancha staat zo'n 250.000 ha airén, die daarmee 's werelds meest aangeplante witte druif is en toch een compleet onbekende is... Zoals gezegd is de streek een steekkaart van alles wat in de Spaanse wijnwetgeving kan voorkomen. Er zijn de verschillende D.O.'s (Denominación de Origen) zoals Ribera del Jucár, La Mancha, Valdepeñas, Alamansa, Méntrida,... Verder heb je enkele Vino de Pago, de hoogste schijf in de officiële Spaanse wijnhiërarchie -denk aan Dehesa del Carrizal.... er zijn de Vino de la Tierra, er zijn Vino de mesa (tafelwijnen), wijnen zonder denominatie... Daarbij komt nog de voortdurende discussies omtrent classificatie en kwaliteit van bijvoorbeeld de Vino de Pago, de veranderingen in de organisatie van de D.O.'s, enz... Je begrijpt dat het niet zo eenvoudig is om een compleet en correct overzicht te geven.
Sinds de jaren '80 heeft een stille revolutie plaatsgevonden in Castilla-La Mancha. Door investeringen in moderne vinificatietechnieken en de opkomst van jonge, beloftevolle oenologen kon het zijn reputatie van producent van bulkwijnen afzweren. Vandaag worden er zowel goedkope maar correcte wijnen gemaakt als top-cuvées. Beide vinden ze ook hun weg op de exportmarkten.
Airén is nog steeds de meest aangeplante witte druif. Er wordt trouwens ook een distillaat van gemaakt dat als basis dient voor de Brandy de Jerez. Tempranillo (lokale naam: cencibél), is de belangrijkste blauwe druif. Maar ook garnacha, bobal, cabernet sauvignon, syrah en monsatrell krijgen meer en meer aandacht.
Bij Xpertvinum: Bodegas Dehesa del Carrizal, Bodegas Mano a Mano
© foto: Dehesa del Carrizal
- Normale prijs
- €13,75
- Aanbiedingsprijs
- €13,75
- Normale prijs
-
- Eenheidsprijs
- per
- Normale prijs
- van €19,80
- Aanbiedingsprijs
- van €19,80
- Normale prijs
-
- Eenheidsprijs
- per
- Normale prijs
- €25,20
- Aanbiedingsprijs
- €25,20
- Normale prijs
-
- Eenheidsprijs
- per
- Normale prijs
- €20,90
- Aanbiedingsprijs
- €20,90
- Normale prijs
-
- Eenheidsprijs
- per
- Normale prijs
- €34,20
- Aanbiedingsprijs
- €34,20
- Normale prijs
-
- Eenheidsprijs
- per
- Normale prijs
- €20,90
- Aanbiedingsprijs
- €20,90
- Normale prijs
-
- Eenheidsprijs
- per