Gratis levering vanaf 150 euro (in België)

Collectie: San Valero

Bodegas San Valero werd opgericht in 1944. Initieel was het een relatief kleine coöperatieve die instond voor het leven en werk van 60 wijnboeren in Cariñena. Ondertussen is San Valero uitgegroeid tot een uitzonderlijk goed gestructureerd bedrijf dat zo'n 700 druivenkwekers en zowat 3500 ha. wijnbouwgrond onder z'n hoede heeft. 

Echter, daar waar schaalvergroting al wel eens tot kwaliteitsverlies leidde, is men er bij San Valero in geslaagd net de andere richting uit te gaan : een continuë technologische opvolging ( eerste bottelarij in de streek, het introduceren van kwaliteitscontrole op het veld, beperking van het gebruik van phytosanitaire produkten en rigide oogstbeperking ) heeft ervoor gezorgd dat er tussen de om en bij 30.000.000 flessen die het bedrijf jaarlijks produceert, enkele ware pareltjes te vinden zijn. 

Zo kozen wij voor de Sierra de Vento-lijn, wijnen die door een koppige wijnmeester in zeer beperkte oplagen worden gemaakt van druiven die groeien op speciaal geselecteerde percelen en handmatig worden geplukt. 

De Do ligt op ongeveer 50km ten zuidwesten van Zaragoza. Het is één van de oudst erkende wijnstreken van Aragon en Spanje, en beleefde een echte “réveil” na de toetreding van Spanje tot de EEG in 1986. Moderne vinficatietechnieken, herstructurering van de wijngaarden, met ook hier de aanplant van uitheemse druivensoorten, zetten de regio volop op de exportkaart met goede en betaalbare kwaliteitswijnen. De naam van de streek verwijst naar de druif Cariñena ( Carignan in Frankrijk ) , die thans echter maar een 6 % van de aanplant meer uitmaakt.

Gelegen in het midden van Aragon situeren de wijngaarden zich op een 400 meter hoge vlakte ten zuiden van de rivier de Ebro, die Campo de Cariñena heet. De vlakte loopt op tot zo’n 800 meter waarna deze naar het zuiden richting Siërra de la Virgen loopt. In het westen liggen de wijngaarden aan tegen die van de D.O. Calatayud. Een roodbruine kalkstenen toplaag bedekt een losse, rotsige onderlaag met veel kalk en koolstof en op sommige plaatsen vindt men leisteen en een alluviale bodem, die het water goed vasthoudt. 


In dit rauwe continentale klimaat zijn de temperaturen extreem: in de zomer stijgen ze tot 38ºC en in de winter dalen ze tot 8°C door de ijskoude ‘cierzo’wind vanuit het noorden, die de luchtvochtigheid laag houdt. Als gevolg hiervan hebben de wijnbouwers te maken met hagel, storm en extreme zomerhitte. Droogte kan de omvang van de oogst enorm beïnvloeden. De temperatuurschommeling tussen dag en nacht helpt mee om de druivensoorten hun intense smaak te laten krijgen. 

Hoewel de Cariñenadruif zijn naam aan de D.O. gegeven heeft, zijn de belangrijkste druivensoorten de blauwe Garnacha (55% van de aanplant) – die gebruikt wordt voor zowel rode – als witte wijn – en de witte Viura (20% van de aanplant). 
Het percentage Tempranillo (nu nog 15% van de aanplant) groeit, omdat men vaker rode crianza-wijn wil maken. Ook staan er experimenten op stapel met geïmporteerde druivensoorten zoals Chardonnay en Parellada. 
De meerderheid van de wijngaarden bestaat uit wijnstokken die in rechthoekige patronen op draadschermen zijn aangeplant met 3 meter tussenruimte tussen de rijen. De plantdichtheid ligt tussen de 1.500 en 3.000 wijnstokken per hectare. De oogst start meestal in september. 

Wijnbereiding 
Men hanteert hier moderne wijnbereidingsmethodes. Al het roestvrijstalen materiaal maakt gebruik van temperatuurbeheersing en de wijnen worden over het algemeen onder gasdruk gebotteld om de houdbaarheid te verbeteren. Rode wijnen krijgen een volledige malolactische gisting, hoewel ook wel koolzuurweking wordt gebruikt om jonge rode wijnen te maken. De selectie van druiven voor de Crianza"'s, Reserva's en Gran Reserva's begint al in de wijngaarden en de hoeveelheid Tempranillo die men toevoegt aan de Garnacha staat in relatie tot de totale ouderingstermijn die men wil hanteren. Witte wijnen worden meestal met 90% of meer Viura gemaakt en rosés worden gemaakt van Garnacha met toevoeging van enkele rode – of witte druivensoorten. De rosés houden hun appelzuur, om het totale zuurgehalte hoog te houden en deze wijnen worden lang ingeweekt om zoveel mogelijk kleur te krijgen. De lichtere wijnen worden jong gedronken.

 

 

0 producten

Er zijn geen producten in deze collectie