Gratis levering vanaf 150 euro (in België)

Bierzo: rising star aan het Spaanse wijnfirmament

Wij blijven continu op zoek gaan naar interessante wijnen en bodegas met een eigenzinnige aanpak. In heel wat regio's in Spanje zien we dan ook boeiende evoluties die ons als wijnliefhebbers prikkelen en uitdagen. In de kijker: Bierzo.

Hoe Bierzo, waar Bierzo?

Bierzo is een kleine, landelijke regio in het Noordwesten van Castilla y León. De wijngaarden liggen aan de voet van het Cantabrische gebergte en de streek grenst in het westen aan Galicië, Bierzo wordt dan ook wel eens ‘de poort naar Galicië’ genoemd. Tot in de late jaren negentig van vorige eeuw bleef Bierzo onder de radar van de internationale wijnwereld. Maar dankzij de golf van investeringen en innovaties die in die periode het Spaanse wijnlandschap een nieuwe vorm gaven, staat Bierzo ondertussen geboekt als één van de meest boeiende en veelbelovende wijnregio’s van het land en ver daarbuiten.

Wat zijn de belangrijkste druiven?

Mencía is ontegensprekelijk de eerste druif van de regio, ze staat voor bijna twee derde van het totale areaal van D.O.P. Bierzo. Het is een druif die bijna alleen in het Noordwesten van Spanje voorkomt: in Bierzo zelf en in de Galicische appellaties Valdeorras, Ribeira Sacra en Monterrei. Enkele cijfers om D.O.P. Bierzo te situeren:

 • 2350 hectare wijngaard
 • 74 bodega’s
 • 1100 telers
 • Mencía is goed voor 75% van het totale volume wijn binnen de D.O.P.
  • Verder in rood: garnacha tintorera en heel kleine volumes merenzao en estaladiña
  • In wit: godello (de belangrijkste witte druif), doña blanca, malvasia, palomino,…

Mencía: veelzijdige kwaliteit

Mencía is pas heel recent begonnen aan z’n opmars als kwaliteitsdruif met groot potentieel. In de handen van bekwame wijnmakers is ze in staat om zo ongeveer in elk spectrum mooie wijnen af te leveren: van jonge, fruitige, frisse wijnen met zachte tannines tot geconcentreerde, krachtige wijnen met een geweldige aardsheid en grote complexiteit. Bovendien, zoals het een topdruif betaamt, is ze in staat om het mineraalrijke terroir van Bierzo mooi te vertalen naar de fles. Daarnaast is de gemiddelde leeftijd van de stokken zeer hoog -bijna zestig jaar, met regelmatige uitschieters boven de honderd jaar. Oude stokken zijn doorgaans een zegen voor de kwaliteit.

De toekomst

Enkele van Spanjes toonaangevende wijnmakers -onder aanvoering van Alvaro Palacios- hebben het potentieel van zowel mencía als van godello en doña blanca in Bierzo goed ingeschat. Het zijn druiven die geen behoefte hebben aan blenden met andere rassen. Druiven die boeiende, steengoede monocépages kunnen voortbrengen. De regio staat pas aan het begin van die ontwikkeling. Langzaamaan groeit ook de overtuiging dat de ‘Bourgondische’ benadering van areaal en terroir alleen maar mooie dingen kan brengen. Meer en meer laten de wijnmakers de gebruikelijke  classificaties links liggen en gaan ze het terroir alle rechten geven: vino de pueblo, vino de paraje, vino de parcelas. Eenvoudig gezegd: een bepaalde wijn is gemaakt van welbepaalde druiven van een  welbepaalde stukje wijngaard. Een beweging die je ook in andere regio’s van Spanje terugvindt. En dat is goed nieuws. Viva el terruño!

Promotie op alle wijnen van Bodegas Merayo

Om deze blog proefondervindelijk te staven, bieden wij volgende actie op alle wijnen van Merayo, één van die wijnhuizen die het nieuwe Bierzo mee vorm geven:

 • 5% korting vanaf 6 flessen
 • 8% vanaf 12 flessen
 • 12% vanaf 24 flessen
 • 15% vanaf 36 flessen

Hoeveelheden mogen gerust gemengd worden over de verschillende wijnen.