Gratis levering vanaf 150 euro (in België)

De subregio's van Ribera del Duero

In tegenstelling tot Rioja met zijn bekendere subregio’s (Alta, Alavesa en Oriental), zijn de deelgebieden van de denominatie Ribera del Duero minder duidelijk afgelijnd. Toch kan je op basis van het terroir drie deelgebieden subregio's onderscheiden die grosso modo overeenkomen met de provincies Valladolid, Burgos en Soria.

Geografische geschiedenis 

Ribera del Duero is een sedimentaire vallei. De verschillende bodemlagen komen aan de oppervlakte door de erosie die de Duero en diens zijrivieren veroorzaken. De bodem is dikwijls een mix van slibrijk zand of klei, kalksteen, kalkhoudende rots,… De complexiteit van dit alles is één van de redenen waarom de wijnstreek Ribera del Duero zoveel potentieel heeft.

Vanzelfsprekend speelt ook het erg continentale karakter van het lokale klimaat eveneens een bepalende rol. Op grotere hoogte -de wijngaarden liggen op hoogten tussen 700m en meer dan 1000m- wordt het klimaat sowieso extremer, met onder andere meer risico op vorst in de lente en de herfst, wat de tempranillo dwingt om de rijpingscyclus kort te houden. Tegelijk vertragen de grote verschillen tussen dag en nacht het vegetatieve proces, wat dan weer een mooie rijping van de druiven bevordert.

subregio's D.O. Ribera del Duero

Drie provincies, drie deelgebieden

Valladolid is het smalste deel van de denominatie, dat opklimt naar de hoogvlakten in het noorden en het zuiden. Het omvat zowel rivierbedding als hellingen en hooggelegen plateaus. De klei- en kalkbodems an sich zijn er minder complex van samenstelling maar hebben een goede waterhuishouding en structuur (zoals in Bourgogne). De regio herbergt beroemde huizen als Vega Sicilia (bij Xpertvinum: Ra).

In Burgos is de vallei veel breder en is er meer impact van erosie zodat de verschillende bodemlagen bereikbaar worden voor de wortels van de wijnstokken. De zijrivieren van de Duero spelen hier een belangrijke rol door de erosie en het sediment dat ze achterlaten. Ook de authentieke kalksteenbodems van de oude hoogvlakte komen hier frequent voor (bij Xpertvinum: Fuentenarro).

Soria is het meest oostelijk gelegen deelgebied, vlakbij de bron van de Duero. Tegelijk is het ook het hoogstgelegen stuk van de D.O. en vanzelfsprekend is dat een belangrijke factor: zo ligt San Esteban de Gormaz op meer dan 850 meter hoogte, Valbuena en Aranda bijvoorbeeld op 730 meter.  Op het hoogste punt liggen de wijngaarden zelfs op meer dan 1000 meter!  De vallei is er weer wat smaller, met vooral in het noorden een bodemcomplexiteit vergelijkbaar met die van Burgos. In het zuiden komen vooral zand, rots en klei voor (bij Xpertvinum: Antidoto en Dominio de Atauta).

----------------

Ribera del Duero bij Xpertvinum: Bodegas Fuentenarro, Bodega Rafa Asenjo Arranz, Bodegas AntidotoDominio de Atauta en Bodegas Leda. Deze laatste is een outsider, want is gelegen 5 kilometer buiten de officiële grens van de D.O. Ribera del Duero. 

Ontdek zeker ook ons ontdekkingspakket Ribera del Duero met een mix van de verschillende deelgebieden.

Net zoals vorig jaar zetten we trouwens in samenwerking met Vino.be en D.O. Ribera del Duero de wijnen uit dit boeiende wijngebied in de kijker. Vanaf vandaag tot en met 31 december maak je bij aankoop van één of meerdere flessen Ribera del Duero-wijn opnieuw kans om een prachtige Spiegelau Decanter te winnen.