Gratis levering vanaf 150 euro (in België)

Tintilla de Rota: een buitenbeentje

Zoals u weet, zijn wij bij Xpertvinum onophoudelijk op zoek naar alles wat van Spanje zo'n uniek en interessant wijnland maakt.  Goede wijnen, vanzelfsprekend, maar ook de mooie verhalen achter die wijnen. Verhalen van bijzondere mensen, en van bijzondere druiven.

Autochtone druiven

Zo botsten wij in de streek rond Jerez op de tintilla de rota, een autochtone blauwe druif die uitsluitend voorkomt in het immer warme Andalusië. Ze is genetisch verwant met de nobele graciano, een druif die we vooral kennen uit de Rioja, waar die meestal in beperkte hoeveelheden gebruikt wordt in assemblages met tempranillo, om de wijn meer kleur en structuur te geven. De tintilla heeft zich aangepast aan het plaatselijke microklimaat, zonder z’n karakteristieken te verliezen. De naam tintilla is trouwens afgeleid van de kleine bessen die typisch zijn voor deze soort (uva tintilla, of kleine, rode druif).

Rota

Rota is klein stadje dat volledig beheerst wordt door een Amerikaanse legerbasis. De tewerkstellingsmogelijkheden die dit meebracht voor de lokale bevolking, heeft er onder andere toe geleid dat de meeste bodega’s verwaarloosd werden. Uiteindelijk is er slechts één wijnhuis overgebleven: Bodega El Gato. Voeg hierbij de lage opbrengsten die typisch zijn voor deze druif, de arme zandgronden uit de streek rond de stad waarop zelfs de gevreesde Phylloxera -de druifluis die eind 19de eeuw zowat het gehele Europese areaal vernietigde- niet kan gedijen en u zal begrijpen dat deze bijzondere druif met uitsterven werd bedreigd.

Maar het tij is aan het keren! El Gato maakt tegenwoordig een schitterende zoete rode wijn, die wordt gemaakt volgens de aloude tradities. Het is een unieke drank die door z’n fenomenale zuren fris & levendig wordt gehouden: J. Martinez Tintilla de Rota.

Intense fruitigheid

Ondertussen hebben enkele gerenommeerde bodega’s uit de streek rond Cadiz de kwaliteiten van de tintilla de rota opgepikt en maken, sinds enkele jaren, een droge rode wijn. Kenmerken: een intense fruitigheid, een bijzondere, donkere kleur en een diepe smaak zonder veel tannines, mét fijne fruitzuren die deze wijnen verfrissen en dat is toch eerder uitzonderlijk voor een streek met zo een warm klimaat. Kortom wijnen van tintilla de rota is Spanje ten voeten uit: mooie, unieke en betaalbare wijnen met een verhaal.

Onze tintilla-wijnen:
Tintilla Balbaina 2018 van Bodegas Luis Perez
Barbadillo Nude 2019
El Triangulo 2017 van Bodegas Luis Perez
Alquiton 2015
Forlong Tintilla 2017