Gratis levering vanaf 150 euro (in België)

Vermouth: veel meer dan een industrieel drankje!

Is het nu vermouth, vermut of vermout? Voor we onze exposé beginnen, even een taalkundige kwestie: in Nederland gebruikt men het woord vermout. In Spanje vermut of vermú. Wij gebruiken het Engelse vermouth omdat onze (vanzelfsprekend) Spaanse leverancier dat ook doet. De drie termen staan in elk geval voor hetzelfde.

...wat is vermouth juist?

Vermouth begint z'n leven als een (meestal) witte wijn waaraan kruiden en kruidenextracten worden toegevoegd, waarna die versterkt wordt met wijnalcohol. De meest gebruikte kruiden zijn het bittere alsem, gentiaan, sinaasappelschil, gember, kardemon, korianderzaad,... soms worden zelfs tot 30 à 40 verschillende kruiden gebruikt. Deze kruiden zijn eerst apart geweekt in wijn of neutrale alcohol voor ze bij de basiswijn gaan. Het resultaat is een gearomatiseerde, versterkte wijn waar dikwijls nog verse most of caramel wordt bijgemengd als tegengewicht voor de bittere smaak van de alsem. De vermouth rust dan nog enkele maanden (of wat langer) voor hij op de markt wordt gebracht. Hij wordt ook wel eens gerijpt op eiken vaten. 

Europa legt ook een paar regels op...

  • De vermouth moet voor minstens 75% uit wijn bestaan
  • Minstens één soort alsemkruid moet toegevoegd worden (er bestaan zo'n 100 soorten alsem)
  • Het minimale alcoholpercentage is 14.5%, het maximum 22%

Waar komt vermouth juist vandaan?

Vermouth zoals we die nu kennen, werd uitgevonden door een barman uit Turijn, Antonio Benedetto Carpano (1764-1815), maar helemaal nieuw was zijn brouwsel niet. Alsemwijn werd immers al door Hippocrates voorgeschreven bij buikpijn. In de loop der eeuwen hoorde het flesje dan ook eerder thuis in de medicijnenkast dan aan de bar. Het woord vermouth zelf trouwens komt van het Duitse woord voor alsem, Wermut.

Sinds Carpano is vermouth snel zeer populair geworden. Het Italiaanse Cinzano was het eerste bedrijf dat vermouth commercieel ging ontwikkelen en Martini volgde kort daarna. De basiswijn wordt meestal gemaakt van lokale druivensoorten. Denk aan picpoul en clairette in Zuid-Frankrijk, palomino en pedro ximénez in Andalusië, viura in Rioja, trebbiano in Italië. De kwaliteit van die basiswijnen liet vroeger wel eens te wensen over, maar meer en meer kleine producenten gaan ronduit goede wijnen gebruiken. In die zin is vermouth ondertussen veel meer geworden dan het industriële drankje dat velen zich herinneren.

Er bestaan verschillende soorten vermouth

Cocktails met vermouth.

Goede vermouth kan zeker op zichzelf. Wat ijsblokjes en een schijfje appelsien, that's it. Maar je kan er ook heerlijke cocktails mee fabriceren. Hieronder enkele klassiekers:

  • Negroni: 3cl gin, 3cl Campari, 3cl rode vermouth, ijsblokjes, sinaasappelschil
  • Americano: 3 cl Campari, 3cl rode vermouth, 3cl bruiswater, sinaasappelschijfjes, ijsblokjes
  • Manhattan: 5cl Rye whiskey (voor een stuk gemaakt op basis van rogge), 2cl vermout, een koffielepel Angosturabitters, ijsblokjes,  Maraschino-kers