Hoe wordt rosé gemaakt?
Rosé wijn werd lang beschouwd als een wijn van lagere rang, maar met toenemende aandacht (lees: verkoop) is de kwaliteit ook opmerkelijk beter geworden. Zoiets werkt vanzelfsprekend in twee richtingen. Ondertussen wordt rosé terecht als een volwaardige wijn aanzien, door zowel wijnliefhebber als wijnmaker.
Er zijn verschillende technieken om rosé te maken. En elke manier bepaalt welke rosé je in je glas krijgt.
Korte maceratie: de meest gebruikte methode
Maceratie staat voor ‘schilweking’. Zoals bij rode wijn worden de blauwe druiven gekneusd en mengt het sap zich met pitten en schillen. Het verschil bij rode wijn en rosé zit in de duur van de maceratie. Voor rode wijn duurt dat een week tot enkele weken. Bij rosé slechts enkele uren tot maximaal een tweetal dagen, afhankelijk van welke kleur en welk karakter de wijnmaker de rosé wil meegeven. Zo’n schilweking gebeurt aan koude temperatuur om het opstarten van de gisting uit te stellen. Na de maceratie wordt de most -sap, pitten en schillen- geperst en vervolgens verder gevinifieerd zoals witte wijn. Met deze methode kan je alle richtingen uit, afhankelijk van de duur van de maceratie (en de druivensoort).
Bij Xpertvinum: Solà Fred Rosat, Les Sorts Rosat
De ‘saignée-methode’ of in het Spaans: ‘rosado de lagrima’
De wijnboer maakt tegelijk rosé en rode wijn. De most gaat in de gistkuip en na een beperkte maceratie wordt het vrijgekomen sap (de lekwijn) afgetapt en apart gevinifieerd als rosé. De rest van de most gist dan verder richting een rode wijn met grotere concentratie, aangezien er minder sap in contact komt met pitten en schillen. De rosé die gemaakt wordt volgens de saignée-methode is doorgaans soepel, fruitig en rijk aan smaak.
Bij Xpertvinum: Araiz Rosado Clasico, Araiz Rosado Palido, Obalo Rosado, Rosado Marismilla
Rosé door directe persing
Deze techniek is een in feite een ultrakorte versie van de eerste methode, de korte maceratie. Na de oogst en het ontstelen worden de druiven direct geperst. Ook in deze eerder hypersonische manier van rosé maken is er contact tussen sap, pitten en schillen, hoe beperkt dat ook mag wezen. Vanzelfsprekend krijg dan je lichtroze rosés met (meestal) aroma’s van citrus en bijvoorbeeld aardbei. Al speelt de druif natuurlijk ook zijn rol.
Bij Xpertvinum: Naranjas Azules
Het mengen van witte en blauwe druiven in de gistkuip
De witte en blauwe druiven worden gemengd in de gistkuip en worden samen geperst in één massa. Dat levert vervolgens het rosésap op. In Europa is het mengen van wijn -wit en rood- in principe niet toegelaten. Buiten Europa gelden dikwijls minder strenge regels en kan het wel. Een belangrijke Europese uitzondering is champagne -het mengen van wijnen voor het maken van roséchampagnes wordt zelfs aangeraden.
Bij Xpertvinum: Le Rosé