Gratis levering vanaf 150 euro (in België)

Foodpairing: op ziel en lijf van sherry

Er bestaan vele verhalen over dit thema. Sommige wild, andere heel gefundeerd, dikwijls interessant en leerzaam. Er bestaan ook hopeloos vastgeroeste ideeën: denk maar aan het koppige dogma dat bepaalt dat kaas moet trouwen met rode wijn. Zelfs de meeste verlovingen zijn voorbarig!

Terwijl bijvoorbeeld witte wijn in deze veel meer en ook betere mogelijkheden geeft. Bier ook trouwens. En sherry, vanzelfsprekend. En ook dan nog hangt alles af van het soort kaas en het karakter van de wijn. Nuance en onderscheid blijven essentieel.

(Mis)matchen

Natuurlijk zijn er enkele vaste regels. De avonturier in ons wil daar graag tegen indruisen. Om dan meestal van een even kale als onsmakelijke reis terug te keren. Deemoedig denken we terug aan onze poging om de kappertjes in een lekkere Iberico Tonnato te matchen met de tannines van een even lekkere, rode wijn... overmoed! Het blijft één van de moeilijkere, delicatere aspecten van onze stiel. Je moet bij voorkeur de wijn kennen. En tegelijk weten wat er allemaal in een gerecht zit.

Wij pretenderen in elk geval geen perfectie, het is een lange weg van lezen, leren en -gelukkig maar- proeven. Wat ons brengt bij de boude titel van hierboven: er zijn ook zekerheden. Eén ervan is dat de verschillende soorten sherry wonderwel passen bij vele en heel verschillende gerechten. Meer nog: ze passen dikwijls perfect bij gerechten waarvoor het moeilijk is de juiste wijn te vinden. Xpertvinum wil u graag even op weg zetten met volgende 'matching list'. Aan u om te ontdekken, te koken, te proeven. Wij van onze kant doen met groot plezier hetzelfde. Smakelijk!

Fino: ideale begeleider van allerlei soorten tapa's, maar ook van Iberische ham, gegrilde groenten, calamares. Bijvoorbeeld Urium Fino Mons En Rama 

Manzanilla: geroosterde gamba's, gegrilde vis, vispannetjes, gemarineerde haring/mosselen, sushi, gekruide Aziatische gerechten. Bijvoorbeeld La Callejuela Manzinilla Origen of La Sacrista AB

Amontillado: groenten zoals asperges, artisjokken, spruiten en andere koolsoorten met krachtige smaak. Soepen en consommés. Wit vlees. Oude, vaste kazen. Bijvoorbeeld La Casilla Amontillado of Amontillado Fossi.

Palo Cortado: de meest complete begeleider van volle maaltijden, excellent bij: ham, noten, schaal- en shelpdieren, gegrild vlees, pralinéchocolade,... Ook verrassend lekker als after diner drink, ter vervanging van cognac, calvados of whiskey, al dan niet begeleid door een Cubaanse sigaar. Bijvoorbeeld Urium Palo Cortado Clasico.

Oloroso: rood vlees en gelatineuze vleesgerechten zoals ossetong of varkenswangetjes. Wild. Tonijn. Rijpe kazen. Bijvoorbeeld El Cerro Oloroso, 1730 Oloroso of Castillo de Guzman Oloroso

Cream: als aperitief met een ijsblokje en een schijfje sinaasappel. Lekker bij fruit : meloen, aardbeien, sinaasappel. Ook bij roomijs, alle soorten gebak, zachte blauwe kaas en foie gras. Bijvoorbeeld Juan Pinero Cream Viejo of Urium Dark Cream Clasico.

Pedro Ximénez: bij roomijs, bittere chocolade, citrusdesserten, blauwe kazen als Cabrales of Rocquefort. Als dessert an sich! Bijvoorbeeld La Callejuela PX of Urium PX Clasico.

Moscatel: zachte blauwe kazen, melkchocolade, roomijs. Bijvoorbeeld Moscatel Los Cuartillos.